Nieuws

Flevoparkbad weer open, topzwemmer zwemt in recordtijd 12 keer een mijl. ‘Het zou geweldig zijn als we dit buitenbad ook het hele jaar kunnen openhouden’

Sinds dit weekend kan er weer worden gezwommen in het Flevoparkbad. Bij de opening zwom Albert Stienezen in 12 uur precies 12 keer een mijl. “Een geweldige prestatie,” aldus Sylvia Bakker Kempen (50), voorzitter van de vereniging Flevoparkbad. 

Door Jim Jansen

“We hadden ons eerst voorgenomen om een aantal topzwemmers 24 mijl in 24 uur te laten zwemmen,” zegt ze. “Maar door de avondklok was dat niet mogelijk. Daarom hebben we het teruggebracht naar 12 mijl in 12 uur.”

De vereniging is in het leven geroepen om het ochtend- en avondzwemmen te faciliteren. “En we hebben ervoor gezorgd dat het zwembad niet definitief werd gesloten,” vult Bakker Kempen niet zonder trots aan. “Dat was in 2014 en toen waren er op jaarbasis iets minder dan 50.000 bezoekers. Dankzij de vroeg- en laatzwemmers waren het er in 2018 120.000.”

Buitenzwemmen in Amsterdam is sowieso populairder dan ooit. Toen in november alle zwembaden door corona hun deuren sloten, bleef het mogelijk om buiten te zwemmen in het De Mirandabad. Uit heel Nederland meldden de zwemmers zich, en dankzij reportages in het Parool, bij de NOS en het Duitse journaal, was buitenzwemmen even wereldnieuws.

“Het zou geweldig zijn als we dit bad ook het hele jaar kunnen openhouden,” zegt Bakker Kempen, terwijl ze met een half oog naar Stienezen kijkt die weer een mijl achter de rug heeft en in no time twee bananen opeet en in de zon gaat uitrusten. “De gemeente is momenteel druk bezig te inventariseren hoeveel zwemwater er in Amsterdam-Oost voorhanden is. Een ding is zeker, er moet een instructiebad bij en het zou heel goed kunnen dat het op deze plek wordt gebouwd. Dat is prima, maar wij als vereniging willen wel dat het vijftig meter bad, in een mooie groene omgeving, openblijft. De beleving in zo’n bad is toch anders dan in een vijfentwintig meter bad en tevens kan je er veel zwemmers in kwijt. Dat is handig, zeker als je nu kijkt naar het De Mirandabad, die elke dag honderden mensen veilig kan laten zwemmen.”

Terwijl de zon op deze vrijdagmiddag aangenaam schijnt is het een komen en gaan van leden die allemaal even hun baantjes willen meepikken. “We hebben ongeveer 2200 leden en iets meer dan 60 vrijwilligers,” zegt ze. Dat zijn de mensen die vanaf half zeven in morgen bij de kassa staan. Maar ook de bestuursleden en niet te vergeten gediplomeerden die bij het bad toezicht houden waardoor anderen veilig kunnen zwemmen.”

Terwijl de avond valt over het Flevoparkbad, duikt Bakker Kempen zelf ook in het water. Zonder wetsuit en schoolslag zwemmend trekt ze haar baantjes. Wat is er nou zo leuk aan zwemmen, vragen we haar? “Het geeft een kick en na afloop voel je je helemaal fris. Daarnaast is het leuk om het samen te doen. Onderling heerst er een groot saamhorigheidsgevoel. Dat is geweldig.”

Plons! De Zwempodcast
Bakker Kempen is bedenker en presentator van Plons! De Zwempodcast. Voor haar nieuwste podcast ging ze in Flevoparkbad in gesprek met twee legendes uit de zwemwereld: Olympisch medaillewinnaar Johan Kenkhuis en zwemcoach Marcel Van Der Togt. Johan traint nu zwemmers in zijn eigen zwembad SwimGym aan de Wibautstraat en Marcel is onder andere bekend van het begeleiden van Maarten van der Weijden bij zijn Elfstedentocht. De podcast is te beluisteren: https://lnkd.in/de9twJH.

Foto’s: Tjarko Hazewinkel