Nieuws

Fietsdemonstratie en petitie ‘Kom over de brug!’

Op zaterdag 14 januari organiseren het Fietsmuseum en de Fietsersbond Amsterdam een demonstratie om de gemeente toch echt budget vrij te maken voor de start en de uitvoering van ‘Sprong over het IJ’. Er is ook een petitie gelanceerd.

Op 22 februari 2022 heeft de gemeenteraad van Amsterdam het voorkeurbesluit aangenomen om de Sprong over het IJ (twee fietsbruggen en een voetgangerspassage tussen Noord en het centrum) uit te voeren. Maar in de concept voorjaarsnota van 2023 wordt hier geen cent gereserveerd. Daarmee vallen de fundamenten onder de toekomstige fietsbruggen en voetgangerspassage weg, terwijl Amsterdam-Noord enorm groeit en de ponten vaak overvol zijn. Zonder gemeentebudget kunnen Amsterdammers tot Sint Juttemis wachten op de fietsbruggen en voetgangerspassage. 

In Noord wonen nu 100.000 mensen, in 2030 worden 150.000 inwoners voorzien. Deze groei wordt ondersteund door het kabinet, dat onlangs miljoenen investeerde in woningbouw in het Hamerkwartier. Bereikbaarheid van nieuwe woongebieden is essentieel voor ontwikkeling. Ondanks het voorkeurbesluit van 22 februari 2022 heeft het huidige college van Amsterdam geen concrete plannen om dit voorkeurbesluit ook uit te voeren, maar zet wel vol in op realisering van een metrolijn naar Schiphol voor 3,6 miljard. 

Het Fietsmuseum en de Fietsersbond Amsterdam willen een betere bereikbaarheid van Noord en uitvoering van de Sprong over het IJ. Ze vinden het ondemocratisch om een raadsbesluit niet uit te voeren of jaren uit te stellen. Het college besluit de komende maanden welke grote investeringen het gaat doen in infrastructuur. Daarom vindt op 14 januari 2023 de fietsdemonstratie met het aanbieden van de petitie plaats. Enkele raadsleden en leden van de Tweede Kamer zullen meefietsen, net als leden van de stadsdeelcommissie Amsterdam Noord. 

De fietsdemo ‘Kom over de Brug’ start om 14.30 uur. Route: Van Buikslotermeerplein 2000 – voor het Stadsloket Noord – door Noord en via de pont naar de Stopera. Bij de Stopera wordt de petitie Fietsopstand aangeboden aan de Gemeente Amsterdam. Vervolgens gaat de fietsdemo via de pont naar het eindpunt bij de NDSM.

Link naar de petitie: www.sprongoverhetij.petities.nl