Duurzaamheid in Oost

Fiets-app: hoe meer kilometers, hoe meer korting

De fietscommunity Ring-Ring is officieel van start gegaan. Deelnemers gebruiken een app die automatisch fietskilometers bijhoudt, de gefietste routes toont en ook de afstanden van andere deelnemers showt.
Oprichtster is Janine Hogendoorn, die het project startte met als doel om meer mensen aan het fietsen te krijgen. “Het belast de openbare ruimte minder en is goed voor lijf en leden. En dat mag worden beloond,” zegt zij. Daarom kunnen fietsers elke 100 kilometer (fkm) inwisselen voor kortingen op producten bij winkeliers in de buurt.
De app houdt bij hoe ver je zit en laat zien welke ondernemers meedoen. Elk kwartaal is er bovendien voor de deelnemer met de meeste fietskilometers een attentie, deze keer weggegeven door Bart van Heesch van de Copper Bike.
Ten slotte wordt er ook nog geld gespaard voor buurtinitiatieven. Het eerste doel is de voltooiing van Fiets je Blij: kunst op de fietsroute Diemerpark-Molukkenstraat. Zondag 16 juni werd het eerste kunstwerk op die route onthuld, een beschilderd elektriciteitshuisje tegenover de Nesciobrug in het Diemerpark. Daar was ook de officiële start van Ring-Ring. Portefeuillehouder Nevin Özütok tikte op de Nesciobrug de eerste fietskilometers weg.

Een aantal dagen na de kick-off belt Hogendoorn. Ze juicht: “Er zijn nu al meer dan 80 deelnemers en de WIJ-Fkm teller gaal richting de 2000 Fkm. Dat is echt fantastisch. Als het zo doorgaat is binnen één maand de eerste mijlpaal van 10.000 Fkm –voor de afronding van de kunstroute – gehaald.”
De app is te downloaden via de Appstore en www.ring-ring.nu.

Ring-ring is in de race voor een Innovation Award, de prijs voor nieuwe innovatieve, veelbelovende concepten, gelanceerd op de Nederlandse markt. Stemmen via deze link.

Lees ook:
Pilot met belonen van fietsafstanden: Ring-Ring (11-06-2013)