Nieuws

Factor IJ aan de Pampuslaan geopend: ‘Kunst hoort bij het leven van alledag’

Aan de Pampuslaan op IJburg opent op zaterdag 5 juni Factor IJ. Het is een kunstuitleen, designwinkel en culturele ontmoetingsplek ineen. Directeur Nienke Bruin: “Factor IJ is een plek waar je kunst kunt beleven. Laagdrempelig, waar de deur altijd openstaat en waar je welkom bent met ideeën voor activiteiten.” 

Bij Factor IJ wordt hard gewerkt aan de openingsexpositie. Kasten vol designspullen staan al opgesteld, net als de installaties van kunstenaar Casper Braat, die de openingsexpositie verzorgt. Onder meer een spectaculaire installatie van duizend gesigneerde champagneglazen, een levend kunstwerk. “Gasten nemen hun eigen champagneglas mee en ruilen het in voor een gesigneerd exemplaar dat ze aan de bar kunnen laten vullen. Zo proosten we op de opening, op de kunstenaar en op de buurt. Het zijn duizend kleine feestmomentjes, helemaal coronaproof.” 

Bruin kan niet wachten, zoveel is duidelijk, het enthousiasme spat er vanaf. Ze lacht uitbundig. “We willen zo graag.” Door corona is de opening al twee keer uitgesteld, het is aanpassen en improviseren. Dat geldt voor iedereen, maar Bruin verwoordt het mooi: “Ik ben inmiddels getraind in het opbouwen van energie, weer loslaten en opnieuw beginnen. Nu gaat het echt gebeuren.” 

Verhalen over kunst en kunstenaars
Factor IJ is een plek waar je kunst kunt beleven en mee naar huis nemen. Je huurt of koopt eenvoudig je favoriete kunstwerk. De kunstuitleen vormt de basis. Factor IJ heeft vierduizend stukken in de collectie van hedendaagse kunst en design. Deze kun je fysiek en in de digitale catalogus bekijken. “We vinden dat kunst bij het dagelijks leven hoort. Dat je je ook thuis moet kunnen omringen met mooie, unieke en betaalbare kunst. Wij zijn er om de verhalen over de kunst en kunstenaars te vertellen. Je hoeft geen kennis te hebben en zelfs als je niet precies weet wat je mooi vindt kunnen wij je helpen. Wie dat wil kan een persoonlijk consult boeken voor advies, maar je kunt ook online de collectie bekijken en een lidmaatschap afsluiten.” 

Er worden twee soorten exposities georganiseerd die elkaar afwisselen. Tijdens Factor IJ presenteert laten Amsterdamse kunstenaars hun werk zien en kunnen zo hun talent verder ontplooien. “Zo’n plek voor experiment is er in Amsterdam onvoldoende.” Tijdens Factor IJ curated by wordt een kunstenaar uit een andere discipline – bijvoorbeeld een theatermaker – gevraagd om uit de uitleencollectie een expositie samen te stellen en daar een programma omheen te maken. 
Daarnaast is er nog de Open Etalage. “Omdat er veel enthousiaste professionele kunstenaars op IJburg gevestigd zijn, richten we een speciale etalage voor hen in. Ze worden uitgenodigd om een mini-expositie te organiseren en zich te presenteren, met een opening.” 

Activiteiten voor iedereen 
“Ons activiteitenprogramma wordt nadrukkelijk voor iedereen. We willen ook samenwerken met buurtorganisaties en de leerlingen van het IJburg College hier vlak naast. Educatie is belangrijk. Het doel is om bij elke nieuwe expositie een randprogramma te maken gericht op de buurt.” 
“We zijn absoluut geen klassieke galerie met vier witte muren, waar je het gevoel hebt dat je moet fluisteren, benadrukt Bruin. “Dit wordt een bruisend kunstcentrum. Waar kenners en mensen die voor het eerst met kunst kennismaken samenkomen. We zijn geen pop-up, maar een duurzame ontmoetingsplek die hier minstens tien jaar blijft.” 

Bruin, die een studie aan het Conservatorium en kunstgeschiedenis volgde, is sinds 2017 directeur van het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in Amsterdam, bij het stadsdeelkantoor. “Toen we daar weg moesten runden we een pop-up in een oude winkel in Oostpoort, daar zijn hele mooie dingen ontstaan. Het was een spektakel van mooie kunst en veel voor de buurt organiseren. We hebben onszelf er opnieuw uitgevonden. En de collectie van CBK was er natuurlijk nog.” Bruin kon het allemaal niet zomaar loslaten. Haar oog viel op het ruime en lichte hoekpand aan de Pampuslaan dat al jaren leegstond. Ze schreef er een plan voor, dat het stadsdeel goedkeurde. Zo ontstond Factor IJ, waarin CBK is opgegaan. 

Concerten en cappuccino 
In de designwinkel vind je producten van Nederlandse ontwerpers, en ook weer van ontwerpers uit de buurt, zoals serviesgoed van The Table, kussens en interieurstoffen van TeTTeX en sieraden van Nolda Vrielink. De workshopruimte met een grote tafel is te huur voor vergaderingen, workshops of buurtbijeenkomsten. “Er staat een grote vleugel voor concerten, we willen lezingen organiseren, hebben fijne zitplekken met lekkere koffie en snelle wifi en in de toekomst zie ik een lange tafel voor me: dineren tussen de kunst. We staan open voor heel veel dingen. In dit bruisende cultuurcentrum voor Amsterdam is straks altijd reuring.” 

De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 5 juni, met veel kleine feestmomentjes. Bruin: “Ik heb er zin in om mensen binnen te zien en ons verhaal samen met de IJburgers tot leven te laten komen.” 

Feestelijke opening op zaterdag 5 juni van 11.00–18.00 uur (breng je eigen champagneglas mee). Openingstijden Factor IJ: wo–za 11.00- 18.00 uur.
De expositie ‘De perversie van het alledaagse’ van Casper Braat is te zien tot en met 10 juli. 
Factor IJ, Pampuslaan 11, www.factor-ij.amsterdam. 

Foto: Kunstenaar Casper Braat en Factor IJ-directeur Nienke Bruin.