Nieuws

Extra busverbindingen tussen IJburg, Weesp en Zuidoost

Komende jaren stijgt het aantal inwoners van IJburg. Om tramlijn 26 te ontlasten wordt de capaciteit van tramhalte Zuiderzeeweg vergroot en komt er een buslijn naar Weesp met overstapmogelijkheden naar Amersfoort, Almere en Utrecht. Een tweede buslijn rijdt via station Gaasperplas naar station Bijlmer Arena. 

Het Rijk stelt bijna negen miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van de nieuwe buslijnen. De Vervoerregio Amsterdam betaalt zelf ruim drieënhalf miljoen euro bij. Planning is dat de nieuwe buslijn naar Bijlmer Arena eind 2024, en die naar Weesp eind 2025 in gebruik wordt genomen. De gemeente verwacht dat de nieuwe buslijnen in 2038 dagelijks zo’n 16.500 reizigers vervoeren. 

Volgend jaar komt er een nieuwe vestiging van de Hogeschool Inholland op Zeeburgereiland, in de Sluisbuurt. In 2025 opent daar ook het Montessori Lyceum Amsterdam. Voor een verbetering van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid wordt de voetgangersoversteek op de Zuiderzeeweg verbreed en de halte van tramlijn 26 vergroot. Volgens de gemeente kan door deze maatregelen de tramlijn meer reizigers verwerken.