Nieuws

Extra betaalbare woningen en een nachtclub op het Marineterrein

In september maakte de gemeente de plannen bekend voor 800 nieuwe woningen op het Marineterrein. Afgelopen week stemde het college van burgemeester en wethouders ermee in dat daar een nog onbekend aantal bijkomt. Voordat de bouw begint, moet er een akkoord zijn met het Rijk, dat de grond nog in bezit heeft.

Defensie gebruikte het Marineterrein tussen 1655 en 2011 en wil van een groot gedeelte af om kosten te besparen. Op het gebied dat in handen van Defensie blijft, wordt een nieuwe, kleinere kazerne gebouwd.

Inmiddels zijn op het Marineterrein veel instellingen die zich bezighouden met een duurzame toekomst, groene voorzieningen, leefbaarheid en voor publiek toegankelijke experimenten. Er zijn ook een fitnesstuin, (langdurig) tijdelijke woonruimtes voor studenten en werknemers en horeca. ’s Zomers is het een geliefde zwemplek. Door de komst van de woningen blijft minder ruimte voor (groene) instellingen en bedrijven. Woningbouwwethouder Reinier van Dantzig overlegt dit met wethouder van Economische Zaken Sofyan Mbarki.

De motie van D66-raadslid Anne Wehkamp, die pleit voor een nachtclub in een bunker op het Marineterrein, werd behalve JA21 door de hele gemeenteraad gesteund. Omdat steeds meer nachtclubs dichtgaan, wil Wehkamp ook in de toekomst een plek garanderen waar mensen vrij kunnen zijn.