Sport

Ex-prof Olaf Lindenbergh gaat door zolang het gaat, bij ASV De Dijk

Olaf Lindenbergh speelde liefst 437 wedstrijden betaald voetbal in Nederland. De verdedigende middenvelder kwam onder andere uit voor De Graafschap, AZ en Ajax. Hij flirtte nadrukkelijk met het Nederlands elftal, maar debuteren deed hij niet. Wel was Lindenbergh kortstondig zaalvoetbalinternational(!). In 2012 sloot hij zijn betaalde carrière af bij Volendam. Sindsdien voetbalt Lindenbergh voor ASV De Dijk, fraai gelegen aan de Schellingwouderdijk in Noord.

De Dijk acteert in de hoofdklasse zondag, het op een na hoogste amateurniveau. De inmiddels 41-jarige Lindenbergh zet er de lijnen uit, aanvoerdersband om zijn bovenarm. Ik spreek hem na een doordeweekse training. Geduldig beantwoordt hij alle vragen, nadat hij in noodtempo een flesje Gatorade naar binnen heeft geklokt.

Hoe lang blijf je nog voetballen op dit niveau en wat ambieer je daarna?
“Ik ben niet anders gewend dan voetballen. Vanaf mijn twaalfde speelde ik bij Ajax. Ik ga door zolang het goed gaat, zou er graag een jaartje aan vastplakken. Het is afwachten of de club ook met mij verder wil. Ik ben nooit geblesseerd, zelden geschorst en speel altijd. Ik ben jeugdtrainer geweest bij Volendam. Daarin wil ik later verder, of eventueel als scout. Misschien als assistent-trainer in het betaald voetbal, maar daarvoor moet ik eerst mijn diploma Oefenmeester 1 halen.”

Wat kan een 41-jarige nog leren?
“Leren niet echt, ik word niet beter. Het is een kwestie van fit blijven en zoveel mogelijk wedstrijden spelen. Ik ben een ervaren speler die het elftal neerzet. Dat heb ik altijd gehad. Zoiets zit erin of niet, dat kun je niet leren. Als je zelf het spelletje niet doorziet, ben je te druk met je eigen wedstrijd. Ik coach mijn medespelers.”

Wat maakt De Dijk een aantrekkelijke club?
“Er zijn veel goede spelers, we worden ieder jaar beter. We zijn van de eerste klasse naar de Hoofdklasse gepromoveerd en willen nu naar de Topklasse. We staan tien punten achter op Westlandia, moeten dus zoveel mogelijk winnen en hopen dat zij steken laten vallen. En anders moeten we maar via de nacompetitie promoveren.”

Hoe zit het met de voetbalhumor bij De Dijk?
“Er wordt altijd wel gedold of iemand in de maling genomen. Dan is eentje zijn sokken kwijt, loopt ie overal te zoeken en vindt hij ze vastgeknoopt aan zijn tas. Of je auto wordt tien parkeervakken verderop neergezet. Dat soort onzin, vooral leuk als je er zelf bij bent.”

Wat is het hoogtepunt van je carrière?
“Mijn laatste jaar bij AZ. Op tien seconden na haalden we de Europa Cup-finale. Verder kwam een droom uit toen ik op mijn 31ste alsnog voor Ajax debuteerde. Helaas geen kampioen geworden, maar wel twee bekers gewonnen.”
Olaf Lindenbergh

Door Gijs Lauret

Meer voetbalverhalen.