Nieuws

Eten en films in een duurzaam sausje

Het Food Film Festival (FFF) is net een stukje groter dan vorig jaar, met meer eten en ook meer films. Maar nog niet zo groot dat het Oost ontgroeit. Het festival wordt gehouden op dezelfde locatie als de voorgaande twee edities: in Studio/K. Sinds dit jaar doet Kriterion ook mee.

Streekproducten zijn hip, biologisch vlees is inmiddels in bijna iedere supermarkt te koop. Een beetje restaurant heeft wel iets duurzaams/ecologisch/biologisch/van-de-lokale-boer op de kaart staan. Waarschijnlijk is er nog nooit zoveel nagedacht over wat we eten. Dat verklaart ook de groei van het Food Film Festival, denkt Lian van Leeuwen, mede-organisator van het FFF. “Er zijn steeds meer mensen mee bezig en er wordt steeds breder naar eten gekeken. Ik denk dat dit nog maar het begin is.”

Het festival opent met de film Canned Dreams. In deze Finse documentaire wordt de absurditeit van ons voedselsysteem belicht aan de hand van een blik ravioli. De makers volgen niet alleen de zeven ingrediënten, maar ook zeven mensen die hebben meegewerkt aan de productie van het blik. Zo gaat de kijker, voordat de ingeblikte pasta in Finland op het schap van de supermarkt belandt, voor het graan naar Oekraïne, voor het vlees naar Denemarken en voor het inblikken naar Frankrijk.

Niet alleen in de films heeft eten de hoofdrol. Wie naar Canned Dreams gaat, kan ook zelf ravioli leren maken, een workshop hummus maken hoort bij de film Make hummus, not war. Rondom Studio/K wordt net als vorig jaar een markt met plaatselijke producten gehouden.

Belangrijkste gast is dit jaar Mark Bittman, culinair columnist bij The New York Times. “Mark Bittman vertegenwoordigt twee kanten,” zegt Van Leeuwen. “Hij schrijft kookboeken en recepten, maar is ook heel erg bezig met de voedselproblematiek en dan met name die van de vleesproductie. Het is dus de combinatie tussen de liefde voor het eten en de problematiek die bij de productie komt kijken.”

En er moet natuurlijk gegeten worden. De keuken van Studio/K wordt in de dagen van het festival overgenomen door kok Joris Bijdendijk, chef-kok van Bridges, het restaurant van hotel The Grand. Met jonge koks van de Youth Food Movement, die achter de organisatie van het festival zit, maakt hij drie dagen lang het eten. Duurzaam natuurlijk, maar ook gewoon lekker.

Food Film Festival
22, 23 en 24 maart in Studio K en Kriterion
www.foodfilmfestival.nl