Nieuws

Esmee Visser wint eerste gouden medaille op studenten-WK Jaap Eden Baan: ‘Niet vanzelfsprekend’

De eerste dag van het WK schaatsen in Amsterdam heeft voor studenten Team NL vijf medailles opgeleverd. Bij de openingsafstand was er sprake van een volledig Nederlands podium: Esmee Visser was op de 3000 meter de snelste, voor landgenoten Sterre Jonkers en Sanne in ’t Hof. Op de tweede afstand voor de stayers, de 5000 meter voor de heren, mochten twee Nederlanders het podium op: Victor Ramler greep de winst, Jeroen Janissen reed naar een bronzen medaille op de Jaap Edenbaan.

Voor VU-studente Visser voelt de overwinning vooral als een bonus. “Het zou heel erg zijn als ik niet had gewonnen natuurlijk, maar aan de andere kant is het heel leuk om hier te zijn en om op een andere manier een wedstrijd te rijden. Ik ben altijd heel zenuwachtig maar dat had ik hier niet voor. Het is leuk om te ervaren hoe je zo een wedstrijd dan weer heel anders rijdt”, legt ze uit. Tevreden met haar race was ze niet, maar toch komt de medaille gewoon naast het Olympisch goud te hangen. “Eigenlijk had ik beter gekund, ik vond mezelf niet echt goed rijden maar uiteindelijk win je en dat telt. Het is een medaille die ik nog niet had en ik ben wel blij dat ik deze aan mijn collectie kan toevoegen.”

De komende dagen hoopt Visser vooral nog te genieten. “Ik wil deze week gewoon alles ervaren, niet alleen heel serieus die wedstrijd rijden met heel veel druk. Bij een World Cup of WK is iedereen heel individueel bezig en is de sfeer heel gespannen, dat is heel anders.” Later deze week rijdt ze nog de 5 kilometer en sluit ze haar seizoen af met de massastart. Vooral naar die laatste wedstrijd kijkt ze nog uit. “Ik vind het niet vanzelfsprekend dat ik daar een medaille haal, daar zie ik nog wel uitdaging in. Maar dat heb ik juist een beetje nodig om te winnen, daarom vind ik het ook wel weer leuk.”

Victor Ramler snelt naar goud op vijf kilometer
Bij de heren werd geopend met de vijf kilometer, waar Victor Ramler voor aanvang van de wedstrijd was aangewezen als één van de favorieten. Een rol die de Amsterdammer ondanks de zenuwen waar wist te maken. “Het is mijn eerste internationale wedstrijd, op een thuisbaan en met veel familie en vrienden langs de baan dus ik wilde echt wel wat laten zien, dat brengt wel wat spanning met zich mee.” Die zenuwen bleken echter overbodig. “Vlak voor de start dacht ik nog: okay, probeer lekker de ontspanning te vinden en probeer gewoon die goede slag te pakken. Dat bracht me wel tot rust en vervolgens schaatste ik bij de start gelijk lekker weg.” 

In een tijd van 7:00.42 wist hij vervolgens naar de overwinning te schaatsen, voor de Amerikaan Ethan Cepuran. “Heel leuk dat de eerste medaille dan gelijk goud is, dat smaakt naar meer voor de volgende vier.” De UvA-student rijdt later deze week nog vier afstanden, waaronder morgen de 1500 en 10.000 meter. “Op de tien kilometer schat ik mijn kansen wat groter in dan op de 1500 meter, maar dat betekent niet dat ik me in ga houden natuurlijk”, sluit hij af.

Beeld: WUC Speed Skating 2020.