Nieuws

‘Er is voor iedereen iets leuks bij’

Wie binnenkomt in Post Oost voelt zich thuis. Balie en koffiehoek worden gerund door vrolijke vrijwilligers. “Misschien wilt u even een bakkie, dan ga ik de mensen halen voor wie u komt.”

In Post Oost zetelen organisaties die burgers helpen een plaats te vinden in de maatschappij. Mensen op zoek naar werk, vrijwilligerswerk en scholing. In het mooie pand aan de Wijttenbachstraat zat tot februari een postkantoor.
Mensen komen inderdaad nog wel eens binnen voor postzegels. Arianne lacht als ze het zegt. Ze werkt als vrijwilligerscoördinator bij ViiA, een uniek uitzendbureau dat vrijwilligers koppelt aan mensen in de buurt met hulpvraag. “Wie hulp nodig heeft komt bij ons, maar wie wil helpen ook.”

Collega Maia: “Veel mensen redden zich wel. Maar lang niet iedereen is in staat het zelf te doen, en niet iedereen heeft een stevig sociaal netwerk. Die mensen koppelen wij aan vrijwilligers, die zich ook bij ons kunnen melden.”

Er zijn allerlei soorten klussen te doen. Van hulp bij de administratie en gezelschap houden tot communicatiewerkzaamheden, klussen en taalondersteuning. Arianne: “We kijken naar het talent van de vrijwilliger, proberen zo te matchen. Je kunt een uur per maand besteden, maar er is ook structureler werk, bijvoorbeeld voor mensen zonder baan die hun tijd nuttig willen besteden. “We hebben studenten die aan hun cv willen werken, mensen met een drukke baan die iets voor de samenleving willen doen en ook gepensioneerden, die al veel ervaring en kennis in huis hebben. Ons uitganspunt: iedereen kan vrijwilligerswerk doen, er is voor iedereen iets leuks.”

ViiA bestaat deze maand tien jaar. De organisatie heeft in die tien jaar achthonderd matches gemaakt. Er zijn op dit moment driehonderd vrijwilligers actief. In Oost wonen ruim 120.000 mensen. Maia: “Waarvan een deel ons nog niet heeft gevonden. Mensen mogen hier altijd binnenlopen.”

Veel mensen doen dat gelukkig ook. Arianne: “Laatst kwam er een dame uit Sri Lanka. Ze sprak nog geen woord Nederlands, maar wilde zich heel graag nuttig maken. Vlak ervoor hadden we een aanvraag gekregen van iemand die hulp nodig heeft in huis én Engels spreekt. Dat is een match made in heaven.”
Maia: “Dat maakt ons werk zo leuk, iedereen vertelt z’n eigen verhaal.”

Post Oost, Wijttenbachstraat 36, geopend van ma–vr van 9.00–17.00 uur. Er is altijd iemand om je te woord te staan. www.viia.nl / www.postoost.nl.