Wijzen uit het Oosten

En nu klaar met het gezeik

Lampen van stof. Een schaakspel met vergulde boerderijdieren. Een fonds voor een circustheater. Een kleurrijk atelier. Wat hoort niet in het rijtje thuis? Wat Eveline betreft klopt het zo. De 55-jarige blondine is van alle markten thuis.

Vaak heeft zij de vraag gehoord: wat ben je nou eigenlijk? De mens heeft een haast aandoenlijke drang tot het gebruik van hokjes. En laat Eveline daar nou net niet makkelijk in te plaatsen zijn. Van meubelpimper tot communicatieadviseur, van het maken van bloesjes tot het vertalen van boeken. “Ik kan van alles een beetje.” Aldus de bescheiden mening van Eveline. Het lijkt er stiekem op dat we hier te maken hebben met een overschot aan talent.
In het pittoreske atelier in de Kunststad in Noord werkt zij aan haar speciaaltjes. Het nieuwe schaaktafeltje springt direct in het oog. Dit handige bijzettafeltje leent zich voor vermaak. Een hersenkraker, waarbij een gouden varken de Zwarte Koning vervangt en een kip dienstdoet als pion. “Je kunt het ook gewoon neerzetten.” Gelukkig.
Ondanks haar tien banen maakt Eveline een ontspannen indruk. Neuriënd strijkt ze haar nieuwste stofjes. Het leegmaken van het hoofd vol creatieve ideeën stimuleert haar bij de volgende klus: “Op dit moment help ik kleine creatieve bedrijfjes met advies voor fondsen en subsidies. Vaak hebben zij simpelweg niet de kennis in huis om hun vernieuwende idee naar buiten te brengen.” Eveline helpt ze graag een handje.
Sinds jaar en dag heeft ze ook lak aan die wenkbrauw, die omhoog gaat bij de hokjesfreaks. “Dit ben ik allemaal.” En nu klaar met het gezeik.

Wijzen uit het Oosten
Oost is rijk aan bijzondere mensen. In deze rubriek geven zij hun kijk op de wereld.

Lees ook:
Het verhaal van Sander: Rood, de kleur van de solidariteit (én van de liefde)
Meer uit de rubriek Wijzen uit het Oosten