Wijzen uit het Oosten

Rood, de kleur van de solidariteit (én van de liefde)

Niets herkenbaarder dan het politieke symbool van de rode roos. Bij het verlaten van Neerlands bekendste kruidenierszaak vliegt mij het rood in de ogen. De paraplu. De roos. De sjaal. Allemaal in de kleur van de solidariteit. En alvorens Sander Toet (43) mij kan vertellen wat de PvdA nu eigenlijk doet in Oost, kom ik met een verzoek: mag ik jou wat vragen? Zo maak ik per ongeluk een gewiekste politieke zet, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Sander schuwt de regen niet. In een steeds minder goed te negeren bui blijft hij met rechte rug het woord van de PvdA verkondigen. Vanwaar die motivatie? Om de vrije tijd – die overblijft naast het runnen van een marktonderzoekbureau en vaderen – te steken in de gemeenteraad. “Ik wil mijn steentje bijdragen,” zo luidt zijn antwoord. Het steentje rolt goed en lijkt te groeien. De sinds drie jaar in Oost (Watergraafsmeer) wonende ondernemer heeft zijn sociale hart op de goede plek zitten. De lijst met ‘zwakke’ scholen in Amsterdam-Oost is sterk teruggedrongen, de woningen blijven betaalbaar en ouders worden met hulp van deze nummer 10 op de lijst meer en meer betrokken bij de school van hun kinderen. Daar dit nummer van de Brug een week na de niet al te populaire gemeenteraadsverkiezingen geprint wordt, vraag ik Sander naar de mooist mogelijke uitkomst. “Dat we de grootste partij blijven in Oost!”

Anders nog iets? De liefde, want wat maakt Sander blij, naast de politiek? “Mijn meisje.” Wat de uitkomst ook moge zijn. Die stem is binnen.

Oost is rijk aan bijzondere mensen. In deze rubriek geven zij hun kijk op de wereld.

Lees ook de verhalen van wijzen Willem en Liesbeth (onder anderen).