Nieuws

Eerste oogst uit eigen kruidentuin BovenIJ ziekenhuis

De koks uit de keuken van het BovenIJ plukken salie, rozemarijn, tijm en basilicum uit de eigen kruiden-vlindertuin. ‘Deze eerste oogst past in ons streven om zoveel mogelijk te werken met lokale en duurzame producten’, vertelt Peter Huijsen, teamhoofd Voeding van het BovenIJ ziekenhuis. 

Patiënten en medewerkers hebben inmiddels kunnen proeven van de verse oogst. Is uw partner of uw kind opgenomen in ons ziekenhuis en wilt u met hen mee-eten? Ook dan is het mogelijk om een maaltijd te bestellen uit de keuken van het BovenIJ. 
Duurzaam groente en fruit

De kruiden-vlindertuin werd aangelegd in het najaar 2019. Peter Huijsen: ‘Nu al staan de vlinderstruiken in bloei en groeien er diverse eetbare kruiden, verschillende soorten rode en witte bessen, appels en peren. Daarnaast levert een groothandel uit Purmerend de groente en het fruit voor het menu in het BovenIJ. Dit bedrijf neemt op zijn beurt de oogst af van lokale ondernemers uit Lutjebroek, Zuidschermer of Andijk. Lekker, gezond én beter voor het milieu.’

Gezonde omgeving
Patiënten die een afspraak hebben bij afdeling Radiologie kijken uit over de nieuwe kruiden-vlindertuin. Tussen de vleugels van het ziekenhuis liggen nog drie binnentuinen. Eén daarvan heeft een buitenspeelplaats, bij het Moeder Kind Centrum. Er is ook een tuin met een oefentraject voor patiënten van de afdeling Revalidatie en herstel. Zo nodigen de binnentuinen van het BovenIJ uit om te ontspannen, te bewegen, én gezond te eten!