Nieuws

Eenzaamheid is een grote zorg

Wie bekommert zich om de ouderen in Oost? Dat doet de Vereniging Ouderen Adviesraad (OAR), een team dat het dagelijks bestuur van Oost gevraagd en ongevraagd adviseert over welzijn van ouderen, in de ruimste zin van het woord. “We zijn er niet alleen voor kwetsbare ouderen. Iederéén telt mee.”

Voorzitter Tunny Jongejan-Maat (71) en Frank Stork (55) zijn twee bestuursleden van de OAR. “Zojuist is de eerste paal geslagen van een wooncomplex met 84 nieuwe 65-plus WiBO (Wonen in Beschermde Omgeving) woningen in de wijk Jeruzalem,” begint Tunny enthousiast. “In de zomer van 2015 wordt het opgeleverd. Fantastisch, toch?”

De OAR houdt zich al jaren bezig met uiteenlopende zaken op het gebied van ouderenwelzijn. De leden adviseren over wonen, willen gratis OV voor 65-plussers, maar houden zich ook bezig met de zelfstandigheid van ouderen. “Ons streven is dat ouderen zo lang mogelijk de touwtjes zelf in handen houden,” aldus Frank.

Ook eenzaamheid is een grote zorg. Tunny: “We werken nauw samen met buurtinitiatieven in heel Oost en (belangenorganisaties) welzijnsorganisaties als Dynamo en Civic. Zij organiseren dagopvang en bijeenkomsten voor mensen die graag anderen willen ontmoeten. Wij adviseren, signaleren en ondersteunen daarmee ook mantelzorgers.” Frank voegt toe: “En dat doen we niet alleen voor kwetsbare 80-plussers. Uiteraard staan we op voor hun belangen, maar óók de 55-plusser in een woongroep verdient onze aandacht. We zijn er voor iedereen.”

Tunny is inmiddels 71 jaar en het duurt niet lang meer voor ze haar rol neer zal leggen. Ze grijnst: “Ja. Ze zeggen dat ik ermee ga stoppen…” Frank lacht: “En ik zit hier omdat Tunny mij heeft gevraagd. Ik had al ervaring in cliëntenraden van zorginstellingen en kwam erachter dat het lang niet altijd goed geregeld is voor ouderen. Mensen die niet in hun buurt mogen blijven wonen als ze hulp nodig hebben of echtparen die niet samen terecht kunnen in een tehuis.”

Meer leden zijn hard nodig
De OAR telt zestien leden, maar dat mogen er negentien zijn. Tunny: “Door de veranderingen in de zorg moeten we de ontwikkelingen in de wijken goed in de gaten houden. We hebben dynamische 50-plussers nodig uit alle hoeken van Oost die ons op de hoogte houden en adviseren. Er is bijvoorbeeld sterke behoefte aan meer bijeenkomsten bij wijkgroepen en buurthuizen. Daar willen we met elkaar voor zorgen, nu en in de toerkomst.”

Neem voor meer informatie contact op met Dick Oosterbaan: secretarisOARoost@gmail.com.

Door Cilla Zwarts-Voogd