Nieuws

Eenhoorngebied wordt toch geen plek voor prostitutie

Oost krijgt geen Erotisch Centrum. Het Eenhoorngebied, op steenworp afstand van het Amstelstation, is afgevallen als nieuwe plek voor prostitutie. Het gemeentebestuur heeft zijn oog laten vallen op twee locaties in Zuid (bij de RAI) en een in Noord (bij de NDSM-werf) als mogelijke vestigingsplek.

Eind 2021 kregen bewoners en organisaties in het Eenhoorngebied door dat hun buurt een van de acht plekken was waar een nieuw Erotisch Centrum zou kunnen komen. Met de vestiging van een Erotisch Centrum elders in de stad wil het gemeentebestuur het bestaande prostitutiegebied op de Wallen en het Singel ontlasten. Het centrum dat het gemeentebestuur voor ogen heeft moet honderd “werkplekken” krijgen en “daarnaast is er veel ruimte voor zorg en veiligheid, horeca, (erotisch) entertainment en educatie”. 

Uit opgevraagde documentatie over de ambtelijke besluitvorming bleek vorig jaar dat het Eenhoorngebied op het laatste moment als mogelijke plek voor het Erotisch Centrum op de lijst was gekomen. De deze maand gepubliceerde documenten maken duidelijk dat het Eenhoorngebied ook weer als een van de eerste gebieden is afgevallen.

In het gebied had de gemeente wel een passende plek gevonden, maar, zo staat in het onderzoeksverslag over alle locaties: “Door het ontbreken van een bezoekersgebied en de besloten ligging van de woonbuurt is het Eenhoorngebied matig geschikt als vestigingsplek voor het Erotisch Centrum.” En zo hadden de protesterende Eenhoornbewoners al maanden geleden opgelucht kunnen ademhalen maar moesten ze wachten tot de brief van de burgemeester van deze maand het officieel maakte.

In deze brief staat ook beschreven hoe het gemeentebestuur uiteindelijk van drie “voorkeurslocaties” naar een definitieve plek wil komen. De verwachting is dat die keuze dit najaar is gemaakt. En pas als die keuze is gemaakt “zal met alle betrokkenen bij de gekozen locatie een participatietraject plaatsvinden over de inpassing van het EC op die locatie”.