Wijzen uit het Oosten

Een gekleurd vlaggetje in de aarde

Had je vroeger de volkstuin, nu doet Urban Gardening langzaam maar zeker zijn intrede in Amsterdam. Zo ook in Oost.

Lot (44) loopt rond met dochter Suzan (9), een pienter meisje dat mij wel eens even zal uitleggen hoe het werkt in de Cruquiustuin. De tuin – een initiatief van onder anderen haar moeder – bestaat al zo’n twee jaar en biedt ruimte aan die arme mensen in Oost en op de Oostelijke Eilanden die het zonder buitenruimte moeten doen. Overal staan grote bakken waar de tuinders hun groene vingers rekken, strekken en in de aarde steken.
Lot maakt een uiterst relaxte indruk: “Het is hier prettig en laagdrempelig. Ik vind het fijn om met m’n handen in de aarde te wroeten.” Vooral voor de negen aardappelplanten is dat regelmatig nodig. “Je eigen groenten oogsten en er van smullen. Heerlijk!” De zelfgemaakte kruidenboter doet het goed op borrels.
De grote vakantie komt er weer aan. Een drama voor de oogst? Dat valt mee. “Als je er niet bent, steek je gewoon een gekleurd vlaggetje in de aarde en dan geeft de buurman je stekkie water. Dat is een feest op zich, water pompen direct uit het vaartje. Of ze nog tips hebben voor ondergetekende, een groentje als het op tuinieren aankomt…
“Zeker. Iets met kalk en eieren,” aldus Suzan. Wat de kalk doet weet ze niet meer precies maar, vult Lot aan, “slakken hebben een hekel aan eierschil, blijft zo plakken”.
Ik ben om. Volgens Suzan kun je ook beginnen met een grote pot op het balkon.
Als dat wat wordt, kom ik ook naar de Cruquiustuin! “Prima!,” zegt Lot, “ik zet je op de wachtlijst.”

Oost is rijk aan bijzondere mensen. In deze rubriek geven zij hun kijk op de wereld.

Lees hier:
Niets is zo veranderlijk als de lucht (03-06-2014)
Alle verhalen uit de serie Wijzen uit het Oosten.