Nieuws

Een brug in de Brug: Solitudobrug

De Solitudobrug (brug 2190, ook Weespertrekvaartbrug genoemd ) uit 2023 is vernoemd naar buitenplaats Solitudo, die ooit vlak bij de Amstel en Watergraafsmeer lag. De circulaire brug is ontworpen door Syb van Breda, Ruud Burger en Mark Ernst van Syb van Breda & Co Architects in Leiden. Bij de start van de bouw in november 2022 was het idee dat de brug een jaar later zou zijn voltooid.

Toen het gebied rond de voormalige Bijlmerbajes in 2019 veranderde in het Bajeskwartier, kregen deze buurt en Overamstel nieuwe aan- en afvoerroutes. De volgens de gemeente duurzaam gebouwde Solitudobrug verbindt de twee nieuwe wijken in de Weespertrekvaartbuurt, waar ruim 3.000 woningen komen, met Watergraafsmeer.

De hydraulisch aangedreven, door lange armen met het contragewicht verbonden basculebrug valt op door de overspanning van cortenstaal (metaallegering) en herinnert zo aan het industriële verleden van de omgeving. Het scharnierpunt is zo geplaatst dat er bij het sluiten en openen nauwelijks een opening in de balustraden en leuningen is. De landhoofden hebben zwaluwen- en vleermuiskasten en op beide oevers zijn bloemen en planten die goed zijn voor de insectenstand.

Na enige vertraging zou de Solitudobrug begin deze maand in gebruik worden genomen. Uit testen blijkt dat er problemen met het openen en sluiten van de brug zijn, die de aannemer onderzoekt. De openingsdatum is daardoor tot nader order uitgesteld. 

Voor fietsers is de brug een belangrijke verbinding tussen de Weespertrekvaartbuurt en Watergraafsmeer. Tot nu toe zijn ze aangewezen op de Omval, de fietstunnel voorbij metrostation Spaklerweg of de ring Zuid. De fietstunnel bij de Amstelstroomlaan is tijdelijk dicht door bouwwerkzaamheden.

Amsterdam heeft een kleine tweeduizend bruggen. Zo’n tien procent daarvan ligt in Oost. Vroeger hadden de meeste bruggen alleen een nummer, tegenwoordig dragen ze steeds vaker een naam. Een serie over bruggen in Oost. Deze keer: de Solitudobrug.