Nieuws

Een boekhandel is wat ze het liefste wilden

Sinds 1 januari 2023 zijn de eigenaars van de Java Bookshop een boekwinkel rijker. Ze namen de Linnaeus Boekhandel aan de Middenweg over van de vorige eigenaar. 

Biertjes drinken na de wedstrijd in de kantine van voetbalclub WV-HEDW, zo is het begonnen. Sanne Fase en Sharon Perlee, teamgenoten, bespraken daar wat ze écht wilden met hun leven. De een werkte bij de gemeente Amsterdam, de ander aan de UvA. Niet verkeerd, maar niet wat ze zochten. En ja, hun droom bleek overeen te komen. Een boekhandel, dát is wat ze het liefste wilden. “We delen onze liefde voor literatuur,” vertelt Sharon aan de koffietafel in de Java Bookshop. “Mooie boeken, mooie verhalen, daar gaat ons hart van open.”

Maar hoe begin je samen een boekhandel? Het betekende het begin van een geweldig avontuur. Zo volgden ze samen een cursus Ondernemen in het Ondernemershuis, waar ze een bedrijfsplan leerden schrijven. Soms werden ze door de coaches aldaar streng toegesproken als ze hun cijfers presenteerden. “Ziet er goed uit, maar reken nog maar even verder, zeiden ze dan.” Sharon lacht als ze eraan terugdenkt.

En dan: waar vind je een pand dat als boekwinkel kan dienen? “We wisten al dat er in de Indische Buurt behoefte was aan een boekhandel, dat kwam uit bewonersonderzoek naar voren. Via de toenmalige winkelstraatmanager kwamen we in contact met woningcorporatie De Alliantie. Die wilde wel een pand beschikbaar stellen. Het was in de tijd dat de Indische Buurt een Vogelaarwijk was. Gemeente en woningcorporaties ondernamen van alles om de buurt aantrekkelijker te maken. Een boekhandel paste goed bij die plannen. Niet dat het vanzelf ging, we moesten er hard voor werken. Maar het is ons gelukt: in 2010 konden we onze deuren openen.”

Lekkere stoelen
Dat is nu dertien jaar geleden en er is intussen veel veranderd. De collectie is enorm uitgebreid. Met veel literaire fictie, maar ook een prachtige verzameling kinderboeken, kookboeken en non-fictie. “Elk boek dat hier staat is honderd procent onze eigen keuze. Dat is het fijne van een zelfstandige boekwinkel, je kunt zelf bepalen wat je wilt verkopen. Al luisteren we goed naar de wensen van onze klanten. We zijn er voor hen.”

Terwijl Sharon vertelt, klinkt regelmatig de deurbel. Klanten komen binnen op zoek naar het boek op hun wensenlijstje, of om zich te laten verrassen door een boek dat ze nog niet kenden. Java Bookshop is inmiddels een begrip in de buurt, stelt Sharon. “We hebben veel vaste klanten, ook uit andere delen van de stad. Jonge gezinnen met kinderen, oudere alleenstaanden, veel jonge mensen. Daar zijn we blij mee. We willen dat mensen zich hier thuis voelen. Vandaar de lekkere stoelen waarin bezoekers rustig in boeken kunnen bladeren.”

Leesbevordering op scholen
Ondertussen is de Java Bookshop meer dan alleen een winkel. “We organiseren al jaren om de maand een goedbezochte leesclub, op vrijdagavond. Wij leiden dat zelf, verzorgen koffie en koekjes, maar het staat iedereen vrij om eigen wensen in te brengen. De leesclub is bedoeld om samen te praten over het boek dat we hebben gelezen, en hopelijk tot nieuwe inzichten te komen.”
Leesbevordering op scholen is een andere activiteit van de boekwinkel. “Dat begon toen Lisa, de zus van Sanne, zich bij ons aansloot. Zij is de derde eigenaar van de boekwinkel. Lisa werkte jarenlang als leerkracht in Nieuw-West. Zij en haar vriendin Klaartje van Beek zijn het gezicht van onze samenwerking met Amsterdamse scholen voor leesbevorderingslessen. Ze willen kinderen laten ervaren hoe leuk lezen is en geven docenten tips over leesbevordering.”

Buurtboekhandels
En nee, het avontuur stopt niet. Want Anja Duitsmann, eigenares van Linnaeus Boekhandel, vroeg Sharon, Sanne en Lisa om haar goedlopende boekwinkel aan de Middenweg per 1 januari dit jaar over te nemen. “Dat was voor ons een enorme verrassing én een enorme eer. Anja was toe aan iets anders. En ze wilde graag dat de Linnaeus Boekhandel een zelfstandige boekwinkel zou blijven, net zoals wij. Bovendien lijken onze boekwinkels op elkaar, al is de Linnaeus Boekhandel een maatje groter. We zijn allebei buurtboekhandels, en de mensen die er werken houden van boeken.”

Wat zijn hun plannen nu ze eigenaar zijn van twee boekhandels in Oost? “Hetzelfde als wat we al doen, namelijk jong en oud laten kennismaken met mooie boeken. We zien onszelf als ambassadeurs van het boek. We willen daar nog lang mee doorgaan.”

Van links naar rechts: Lisa, Sharon en Sanne. Foto Ineke Oosteveen