Nieuws

Duurzaamheidsmarkt Oost op zaterdag 4 november

In het kader van de Nationale Klimaatweek delen duurzaamheidexperts, organisaties, ondernemingen en bewoners op zaterdag 4 november hun ideeën over duurzaamheid op de duurzaamheidsmarkt in stadsdeel Oost. Van groene energie en biodiversiteit tot duurzaam voedsel en het hergebruiken van spullen. Iedereen is welkom voor praktische tips en inzichten in duurzame projecten. Ook zijn er filmvertoningen, presentaties en kunnen bezoekers met de klimaatburgemeester in gesprek. 

Op de markt zijn onder andere het Repaircafé, de Fixbrigade, de Buurtcampus, Stichting !Woon en MeerEnergie aanwezig. Zij geven praktische tips over het verduurzamen van woningen en energiezuinig wonen. Bijvoorbeeld wat het nut is van het vervangen van een gasfornuis voor elektrisch koken met inductie. Er worden ook presentaties gegeven over de duurzame staat van de Indische Buurt en over hoe water energie kan opleveren. Bij de duurzaamheidsbakfiets wordt hulp aangeboden bij het aanvragen van subsidies en bij het verduurzamen van woningen. Stadsdeelbestuurder Rick Vermin geeft een duurzaamheidspresentatie tussen 13.00 en 13.30 uur. Klimaatburgemeester Tessa Kramer geeft van 14.00 tot 15.00 uur een inspiratiesessie over klimaat en gedrag. Jongeren kunnen tussen 14.00 en 14.30 uur met elkaar in debat over het klimaat. 

Amsterdam wil de CO2 uitstoot in 2025 met 5% verlagen en in 2030 met 60% verlagen. Een ander doel is dat Amsterdam in 2040 een aardgasvrije stad wil zijn. Met deze doelen op de agenda is het belangrijk om bewoners goed te informeren over de mogelijkheden. Het aantal energiezuinige woningen neemt toe, maar er is nog steeds in veel buurten ruimte voor verbetering.

De duurzaamheidsmarkt op 4 november is van 12.00-16.00 uur bij het Stadsloket op het Oranje Vrijstaatplein 2. De toegang is gratis, meer info op amsterdam.nl/duurzaamheidsmarkt.