Sport

Dubbele boodschap voor talenten van HC AthenA

Alle amateursport heeft verplicht coronapauze gekregen, met uitzondering van jeugdsporters tot achttien jaar. Voor Jikke Oostermeijer en Thijs Offringa (allebei dertien) een dubbele boodschap. Deze ambitieuze hockeyers van HC AthenA zijn geselecteerd voor de regioselectie Noord-Holland Onder-14. In regioselecties worden hockeytalenten bijeengebracht om zich met gezamenlijke trainingen en wedstrijden tegen andere regio’s verder te ontwikkelen. De prachtprestatie van Jikke en Thijs wordt helaas overschaduwd door corona; zij mogen op hun vereniging onderling nog wel hockeyen, maar samenkomen met de regioselectie is voorlopig niet mogelijk.

Jikke: “Jammer, maar ik kan er niets aan doen. Corona loopt nu echt uit de hand, dus ik weet dat dit het beste is. Ik wacht maar af, ben ook nog steeds blij.” Thijs vernam via de groepsapp dat de districtstrainingen niet doorgaan. “Zeker balen, want we zouden een wedstrijd gaan spelen tegen Midden-Nederland.”

De twee talenten vernamen in de klas over hun selectie en fleuren op als ze eraan denken. Thijs: “Ik ben zeker trots. Mijn vader kreeg een mail en stuurde die door. Ik zat bij Engels, zag het binnenkomen op mijn horloge en juichte stilletjes in mezelf.” Jikke verging het nauwelijks anders: “Tijdens wiskunde kreeg ik een appje van mijn vader: Jik, je zit erin! Ik was heel blij maar mocht natuurlijk niet praten. Ik zei het tegen mijn vriendin, maar werd meteen aangesproken dat ik stil moest zijn.”

Jikke en Thijs hockeyen sinds hun allerjongste jaren bij AthenA. Waar Thijs als centrale middenvelder opereert, speelt Jikke van achteruit: “Ik verdedig veel maar ga ook mee in de aanval als we de bal hebben. Ik ben fanatiek en gefocust, kan best snel rennen en mensen zeggen vaak dat ik goed versnel na een actie.” Thijs is vooral een technische speler. “Aan de bal kan ik een goede dieptepass geven of zelf een actie aangaan.” Stiekem spiegelt hij zich weleens aan Billy Bakker, sterspeler van Amsterdam en het Nederlands elftal. “We zijn een beetje hetzelfde soort speler denk ik.” Jikke heeft speciale belangstelling voor international Mirco Pruyser. “Ik kreeg ooit een cursus van hem en sindsdien kijk ik graag naar filmpjes van hoe hij hockeyt. Mooi, snel en alert.”

Het Nederlands elftal dus. Thijs lacht voorzichtig: “Dat zou wel heel erg mooi zijn.” Hij traint altijd serieus zegt hij, en komt daarnaast graag “extra pielen” op de club. “Op goal slaan of passen, als ik weinig huiswerk heb.” Jikke: “Als kind zei ik altijd dat ik in het Nederlands elftal wilde, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zie wel wat er op me afkomt, zeg ik altijd.”