Nieuws

Doebaai Zeeburgereiland – levendige vrijhaven voor de buurt

Het fictieve eiland Doebaai brengt vanaf 2022 meer levendigheid en verbinding in de Baaibuurt Oost op Zeeburgereiland. Verspreid over drie paviljoens komt er op het ‘eiland’ ruimte voor horeca, start-ups, werk- en studieplekken en sociale voorzieningen. Het is de bedoeling dat er straks het hele jaar door iets te doen is. 

Milan van Apto Architects, het bureau dat het eiland gaat ontwikkelen: “Centraal staat het restaurant, waar lokaal en seizoensgebonden wordt gekookt midden in en met de buurt. In het omliggende landschap is ruimte voor innovatieve en educatieve voorzieningen en liggen paviljoens voor initiatieven uit de wijk. De naam van het eiland houden we nog even geheim, die wordt deze zomer op een ludieke manier bekendgemaakt.”

Een pluktuin en een terugkerende vintage en foodmarkt brengen de buurtbewoners op een leuke manier met elkaar in contact. De paviljoens blijven tien jaar staan. Doebaai is gekoppeld aan Startblok Zeeburg, een woonproject voor 250 jonge Amsterdammers tot 28 jaar. De helft van de woningen, die verrijzen op een deel van het huidige P+R-terrein Zeeburg II, wordt betrokken door statushouders. De gemeente had voor de ontwikkeling van deze tijdelijke voorziening een wedstrijd uitgeschreven. De winnende inzending kwam van Apto Architects. Dynamo is als sociale partner betrokken bij dit project.