Nieuws

Dodenherdenking en bevrijdingsdag

Op donderdag 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Oost komen mensen op veel plekken bijeen. De website 4en5meiamsterdam.nl biedt een overzicht van alle locaties.
Begraafplaats De Nieuwe Ooster vormt het decor voor de gemeentelijke herdenking. Onder aanvoering van wethouder Simone Kukenheim lopen de aanwezigen in een stoet langs indrukwekkende gedenktekens. Kruislaan 126, 10.00–12.00 uur.
Op de kop van Java-eiland is een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de omgekomen zeelieden van de Stoomvaart Maatschappij Nederland. Aanvang: 10.30 uur.
Op het Kastanjeplein is er ‘Namen en Nummers’, in aanwezigheid van Job Cohen, met muziek en een voorstelling. Vanaf 11.00 uur, namenennummers.eu.
Op IJburg worden in het Ed Pelsterpark de doden herdacht met verhalen, muziek en bloemen. Dit keer wordt verzetsstrijdster Jacoba van Tongeren herdacht, die als enige vrouw in de Tweede Wereldoorlog een grote verzetsgroep oprichtte èn vijf jaar lang leidde. Paul van Tongeren, zoon van Jacoba’s broer, is spreker. Aanvang 19.30 uur.

Wat er te doen is op bevrijdingsdag vind je ook op de site 4en5meiamsterdam.nl. Stadsdeel Oost organiseert dan onder meer de Vrijheidstour Oost, met een gevarieerd programma dat de hele dag zal duren. De tour staat symbool voor overbrugging, verbinding en gastvrijheid, een thema dat invulling krijgt tijdens een Vrijheidsontbijt en andere gezamenlijke maaltijden op diverse plekken in Oost (Watergraafsmeer, Sumatraplantsoen, Oosterparkbuurt, Oostpoort en KNSM-eiland).