Natuur

Nieuwe dierenoversteekplaatsen in Oost

Dankzij het nieuwe hellingbaantje aan de Zuider IJdijk vlakbij de Nesciobrug kunnen dieren het Amsterdam-Rijnkanaal weer oversteken. En zich tussen de verschillende natuurgebied van Amsterdam verplaatsen. Ook de Rozenburglaan kreeg onlangs een faunaoversteekplaats. Met de plaatsing van twee informatiepanelen erbij, werden de passages 29 november feestelijk opgeleverd.

Sinds het Amsterdam-Rijnkanaal een stalen damwand kreeg, kwamen dieren er niet meer aan wal. Dankzij de aangelegde fauna-uittreedplaats (fub), een soort hellingbaantje, kunnen onder meer herten en vossen de tocht door het water toch weer maken. Want de meeste dieren kunnen zwemmen, zegt stadsdeelecoloog Els Corporaal.

De andere faunapassage ligt onder de Rozenburglaan. Daar is een tunneltje aangelegd, zodat kleine dieren zoals ringslangen en egels deze drukke weg veilig kunnen passeren. Langs het fietspad worden ze onder het viaduct van de Gooiseweg door geleid.

Ecolint
De nieuwe oversteekplaatsen maken onder uit van Ecolint, een ecologische zone in Oost. Ecolint verbindt twee natuurgebieden die aan de oost- en westkant van Amsterdam lopen met elkaar, via onder meer Diemerpark, Science Park, sportvelden en de Amstel tot aan het Nieuwe Meer. Het is een plas/drasverbinding, met natuurvriendelijke oevers.

Panelen
Op de educatieve informatiepanelen die bij de passages zijn geplaatst, staan 24 dieren afgebeeld die je in de natuur in Oost kunt vinden. Ook wordt het belang van groene verbindingszones erop uitgelegd.