Nieuws

Diemerpark, natuur of dictatuur (ingezonden stuk)

Als je een akker omploegt en je zaait gras in, is dat dan natuur? Nee, natuurlijk niet zal iedereen zeggen. Als je de smerigste vuilnisbelt van Europa afdekt met een zeil en je stort daar grond op die je inzaait met een wilde plantenmengsel, is dat dan natuur? Ja natuurlijk zeggen de volgers van ‘Diemerpark Groen’. En omdat we het natuur noemen mogen er geen auto’s komen. Lekker puh!

De geleerde onderzoeken en opmerkingen van de heer Melchers ten spijt is wat ze bestempelen als natuur niet meer dan een 10 jaar geleden aangelegde zandbak met leuke plantjes, waarin een aantal soorten die zich gemakkelijk verplaatsen, of laten verplaatsen zoals de ringslang, het erg naar hun zin hebben. Nou en dan is het natuur, toch? In de stenige stad komen talloze soorten beschermde planten en dieren voor, toch noemen we die stad geen natuurgebied.
Het gaat in dit geval dus om recreatieve ruigte met een hoge natuurlijke waarde, rondom een complex van sportvelden, waarbij de sportvelden de bestemming zijn.

Kortom de volgers van ‘Diemerpark Groen’ hebben gewoon een hekel aan auto’s en ze misbruiken daarbij het woord natuur om hun zin op weinig democratische wijze door te drukken. Geen natuur, maar dictatuur. Dat blijkt ook als je verder kijkt dan je neus lang is. De bestemming van het gebied ter plaatse is sport en uit de gemeentelijke natuurtoets blijkt dat de geplande parkeervoorziening naast het sportpark de ontwikkeling van ecologische waarden langs het Dick Hilleniuspad in het geheel niet in de weg zit. Ook zal de ecologische verbindingszone die langs de Diemerzeedijk van oost naar west loopt (ARK-zone) geen enkele hinder ondervinden.

Die hinder zit dus voornamelijk in de hoofden van de heer Lakerveld en zijn volgers. Misschien moeten we eens stoppen met die natuur- en milieuterreur. Het komt de bescherming van de echte natuur niet ten goede is al gebleken. Opportunisten als de vorige staatssecretaris van natuur Bleeker maakte dankbaar gebruik van de aversie die is ontstaan dankzij dit type acties, door echte natuur uit te verkopen aan boeren. Met alle gevolgen van dien.

Jo As
(De auteur werkte voor de directie natuurbeheer van CRM)

Dit is een reactie op de ingezonden brief ‘Auto’s horen niet in een stadspark’ van de vereniging Vrienden van het Diemerpark (voorheen Hou Diemerpark groen) in Het Parool vorige week.
Binnenkort presenteert het dagelijks bestuur een mogelijke oplossing voor het parkeren bij sportpark IJburg (Diemerpark). Dat wordt eind maart in de betreffende commissie besproken. Later volgt de uitslag. (red.)

7 Reacties

 1. Geachte heer As,

  Wat een ongenuanceerd artikel. Jammer dat u zegt dat wij een hekel hebben aan auto’s. U heeft gelijk als het gaat om gemotoriseerd verkeer in een park en of dat ooit een vuilnisbelt is geweest doet niet terzake.

 2. @Robert Woud: Ongenuanceerd? Ik vind het een originele invalshoek die mij in ieder geval inspireert om nog eens goed na te denken over mijn eigen standpunt hierin, namelijk geen auto’s in het Diemerpark (ik sta dus aan uw kant). Dat ik mij verder niet inlaat met uw Vereniging komt door uw rabiate anti-autostandpunt. Eén van uw leden heeft het ooit gepresteerd om auto’s gezichtsvervuiling te noemen. Dat geldt inderdaad voor al die elektrische wangedrochten op ons eiland maar de fraaie Aston Martin op IJburg is kunst (en dan die dikke Mercedessen ….). Hoe dan ook, dhr. As heeft een punt om u anti-auto te noemen. Dat mag u zijn, maar ontken het dan niet.

 3. @ R. Smallenburg. Rabiate anti-autostandpunt dat geldt niet voor mij een enkele opmerking mag niet bepalend zijn voor het gezamenlijke doel namelijk een autovrij Diemerpark.

 4. Wat is er ongenuanceerd aan dit artikel? Het enige gemotoriseerde vervoer zal niet eens echt ‘in het park’ zijn. Maar daar gaat het nooit over. Auto’s zullen die brug over rijden en daar ligt dan direct de parkeerplaats. Verder dan dat zullen ze nooit komen. Ze rijden het terrein van de sportvereniging op, wat sws al geen natuurlijke omgeving is.

  Ik krijg sterk het gevoel dat er idd sprake is van autohaat. Dat dit meer gaat over sentiment in de trant van “weer verliezen we natuur aan de auto’s”. Daardoor gaat het niet meer over de essentie en dat is de bereikbaarheid van een belangrijke voorziening op IJburg, die een immens grote achtertuin heeft, waar geen auto zal komen.

 5. Wat hier niet genoemd wordt is het feit dat auto’s zouden gaan rijden op de lange smalle brug tussen de Oeverzeggestraat en het Diemerpark. Dat is nu een fietspad. In plats van ontspannen fietsen, zoals nu, wordt het daar goed opletten op auto’s, en het gevoel opgejaagd te worden door auto’s. Zeer onplezierig.
  Het is ook helemaal niet nodig om in het park autoverkeer toe te laten. Er is namelijk een heel goed alternatief voorhanden waarbij het park gespaard blijft.

Comments are closed.