Nieuws

Diemen in brief aan minister Wiebes (VVD): ‘Biomassacentrale bedreigt luchtkwaliteit’

Energiebedrijf Nuon/Vattenfall wil in Diemen een grote biomassacentrale bouwen. In een brief aan minister Wiebes luidde de gemeenteraad van Diemen vorige maand de noodklok over de negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit in het gebied als de centrale er daadwerkelijk komt.
Er is veel verzet tegen de komst van de centrale, waarin met honderden miljoenen euro’s subsidie jaarlijks 18.000 voetbalvelden aan bos zal worden verstookt. Zo’n tienduizend bezorgde burgers hebben inmiddels petities ondertekend tegen de komst van de centrale via www.petities.nl (trefwoorden ‘biomassacentrales’ en ‘Diemen’).
Nuon/Vattenfall houdt zich echter doof voor juridische bezwaren en het verzet vanuit de gemeenteraad van Diemen en Amsterdam. Bewoners en duurzaamheidsorganisaties maken zich grote zorgen over de uitstoot van stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu.
Het Planbureau voor de Leefomgeving en de Sociaal Economische Raad gaan onderzoek doen naar de effecten van biomassacentrales op het klimaat en de luchtkwaliteit. Vattenfall wacht de uitkomst hiervan niet af en zet de plannen vooralsnog door.