Nieuws

Denkbeeldige thee met koekjes

De kinderen en de medewerkers van kinderopvang de Blauwe Zeerob hoefden niet lang na te denken over de vraag wie ze wilden rondleiden door hun gebouw. De buren natuurlijk – de inburgeraars van Stichting Interculturele Participatie en Integratie (SIPI). Beide organisaties zijn gevestigd op het rafelrandje achter P+R Zeeburg.

Drie dagen op rij kregen groepjes cursisten een rondleiding van de jeugdige gidsen. Skon kinderopvang, waar de Blauwe Zeerob onder valt, is in maart de actie begonnen ‘kinderen kunnen alles’. “Het is een landelijke campagne, waaraan de kinderdagverblijven hun eigen invulling kunnen geven,” zegt Wiesje van Delft, locatiemanager van de Blauwe Zeerob. “Bij Skon geloven we dat kinderen alles kunnen. Natuurlijk niet letterlijk álles, maar ze kunnen meer dan volwassenen vaak denken en verwachten.”
Daarom ondernemen kinderen van de kinderdagverblijven de komende maanden allerlei activiteiten, van bezoekjes aan het bejaardentehuis om ouderen gezelschap te houden, tot het plakken van banden en het voeren van de vogels. En de kinderen van de Blauwe Zeerob werden dus heuse gidsen.
“Kijk,” zegt Joshua tegen een Turkse mevrouw die in de
peutergroep om zich heen kijkt. “Dit is ons piratenschip. “Ja, en dit is onze trein,” vult Berend aan. Chloé laat aan de zes inburgeraars het keukentje zien en zet een denkbeeldig kopje thee dat daarna door de gasten uit een eierdopje moet worden genuttigd. Bij dit kopje thee serveert ze denkbeeldige koekjes en taartjes.
Joshua vraagt aan een vrouw die in de thuiszorg wil werken of zij misschien een hapje citroen wil. Er wordt Memory gespeeld, gezongen (‘Zo gaat de molen, de molen, de molen’) en voorgelezen uit het grote boek over Nederland.
Ondertussen gaat het gewone leven gewoon door. Een meisje hangt aan de broekspijpen van een leidster en zegt: ”drinken, drinken”. De scherpe neus van een andere leidster neemt een vieze luier waar.
Drie dagen later hadden de kinderen van de Blauwe Zeerob alle rondleidingen erop zitten. Tot besluit van de actie hebben de peuters koekjes gebakken voor hun gasten, die ze hoogstpersoonlijk bij SIPI zijn gaan afgeven. En de koekjes waren, hebben we ons laten vertellen, best lekker. Kinderen kunnen inderdaad veel meer dan we soms denken.