Nieuws

De vuurtoren van Amsterdam is ingepakt…en gaat weer branden

De vuurtoren van Amsterdam, voor de kust van Durgerdam, mag straks weer branden. Maar eerst krijgt Hoek van ’t IJ, zoals hij vroeger genoemd werd, een opknapbeurt. De monumentale toren, een rijksmonument van bijna twintig meter hoog, wordt gestraald en opnieuw geverfd in de originele kleuren. Is dat eenmaal gebeurd, dan mag gedimd licht gevoerd worden.
In 1701 werd de vuurtoren van Amsterdam gebouwd. Deze stenen toren werd in 1893 vervangen door een stalen exemplaar. Eind 2016 doofde het licht – de vuurtoren was overbodig geworden. Het licht zou, zo stelde Rijkswaterstaat destijds, zelfs tot verwarring kunnen leiden.
En nu hebben Staatsbosbeheer (de huidige eigenaar) en de uitbaters van het restaurant op Vuurtoreneiland de handen ineengeslagen om het licht weer aan de praat te krijgen. Na de opknapbeurt, die zo’n 2,5 miljoen kost en die naar verwachting nog voor Kerst is afgerond, zullen de restauranthouders het onderhoud op zich nemen. Bij helder weer is het licht van de vuurtoren vanaf 2 kilometer te zien.