Nieuws

De tweede fase: ‘Volle kracht vooruit’

Amsterdam moet bezuinigen en denkt daarom na over alle grote bouwprojecten van de stad. Dat staat in de ‘Begroting 2010’ die wethouder van financiën Lodewijk Asscher deze maand presenteerde. Maar Projectbureau IJburg gaat ervan uit dat de realisatie van IJburg’s tweede fase gewoon doorgaat. Een woordvoerder: “De voorbereidingen van de tweede fase zijn in volle gang. Onlangs is het projectbesluit door de gemeenteraad genomen. Inmiddels is een overeenkomst gesloten met de aannemer. Deze start binnenkort met de aanleg van een voorbelastingsdijk.”

Zoals bekend bestaat de tweede fase uit vier eilanden: Centrum-, Midden-, Buiten-, en Strandeiland, waarop in totaal 9.200 woningen zullen worden gebouwd. Op Middeneiland, het eerste nieuwe eiland dat zal worden aangelegd, komen een aantal belangrijke voorzieningen, waarbij gedacht wordt aan een groot winkelcentrum, een bibliotheek en een zwembad.

Nodig:
18 miljoen kuub zand

Methode:
Pannenkoekmethode (laag voor laag aanbrengen van zand, gelijk aan het de eerste fase)
Bij wijze van proef worden er slibschermen gebruikt, om te voorkomen dat de driehoeksmosselen bedolven worden onder het slib. Er staan 16 palen met meetapparatuur in het water, die de slibwervelingen meten zodat we weten of de slibschermen werken.

Planning:
Eind 2009 wordt een zogenoemde voorbelastingsdijk aangelegd. Dit duurt ongeveer tot de zomer 2010. Aansluitend volgt her realiseren van het eerste deel van de in totaal 45 hectare die de Tweede Fase telt.