Nieuws

De studio’s: op jezelf in het verpleeghuis. ‘Een verrijking voor het Flevohuis en voor de buurt’

Begin januari 2022 worden in het Flevohuis de eerste studio’s opgeleverd. Hier kunnen ouderen beschermd en comfortabel op zichzelf wonen, omringd door de zorg die ze nodig hebben. Door de grootscheepse modernisering van het Flevohuis is er ruimte gekomen voor dit nieuwe woonconcept. “We proberen zo goed mogelijk voor de bewoners van Oost te zorgen.” 

Het behang in één van de twee nieuwe eetkamers – een van de faciliteiten bij de studio’s – zit er net op. Het is een mooie, warme ruimte geworden, met fijne akoestiek en uitzicht op de gezellige drukte van de Indische Buurt. Straks, als de eettafels er staan, rechthoekige en ronde, kunnen de bewoners van de studio’s hier als ze dat willen samen eten, koffiedrinken of een spelletje doen. “Het kan, maar het hóeft niet, dat is het mooie van de studio’s.” 
 
“We spelen hiermee in op de toenemende vraag naar beschermd wonen,” vertelt Brenda Lammertse, teamleider Studio’s en Kort Verblijf. “Mensen worden steeds ouder en dan kan het zijn dat de hulp en ondersteuning thuis niet meer genoeg is. Dit is een fijne aanvulling op wat we al bieden. Een verrijking voor het Flevohuis en de buurt.” Om ruimte te geven aan dit vernieuwende concept zijn de kantoorruimtes van ZGAO definitief buitenshuis geplaatst.  

Een studio is een comfortabele ruimte van ongeveer 26 vierkante meter met veel licht en plek voor eigen meubels, en – het klapstuk – een moderne doucheruimte met wc voor jezelf. Dat maakt de studio’s uniek. Brenda: “Deze studio-afdeling wordt ook een leerafdeling voor zorgmedewerkers. Toekomstige teamleden worden hier goed opgeleid door professionele medewerkers.” 
 
Een Koffiecorner, een theehuis, twee gezamenlijke eetkamers en een bibliotheekje zijn allemaal faciliteiten waar de bewoners gebruik van kunnen maken. Er is voor de studiobewoners ook een dakterras vergroot, met uitzicht op de binnentuin. Die oogt nu kaal, maar in het voorjaar is het weer de groene oase die het was, met een heel nieuw ontwerp.” 

Kort verblijf 
In mei wordt naar verwachting de laatste van 27 studio’s opgeleverd, de enige tweepersoons studio. Daarmee is de grootscheepse renovatie van het Flevohuis afgerond: frisse kleuren, meer ruimte, modern meubilair en de nieuwste zorgtechnologie. De nieuwe afdeling Kort Verblijf is nu al open. Hier kunnen mensen logeren zodat hun mantelzorger op vakantie kan. Of tijdelijk verblijven in afwachting op een andere woonplek. Zelfs ‘proefwonen’ is mogelijk. 
 
Mantelzorgcoaches 
Bij ZGAO is er ook veel aandacht voor mantelzorgers. Vóór de overstap naar een verpleeghuis komt de mantelzorgcoach thuis langs om alle stappen rustig door te nemen. Zo is iedereen voorbereid, want verhuizen blijft een grote stap. 
 
Voor de studio’s is een indicatie voor beschermd wonen van het CIZ (ZZP 5, 6 ,8 of 10) nodig. Wilt u meer weten over wonen in het Flevohuis? Neem gerust contact op met ZGAO via het Client Service Bureau op 020-5925420 of csb@zgao.nl. 
 

Foto: Brenda Lammertse (teamleider Studio’s en Kort Verblijf) met Aicha en Monique, beiden verzorgende IG, in een van de twee eetkamers die bij de studio’s horen. Brenda: “In een studio ben je van alle gemakken voorzien. Het is je eigen ruimte, mét sanitair.” 

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 85 

www.zgao.nl