Nieuws

‘De stad is zo hectisch. Op je balkon kun je echt tot rust komen’

De lente staat voor de deur, tijd om het balkon klaar te maken voor een nieuw seizoen. Friederike Joppen van De Balkonie geeft tips.

De Balkonie – een winkel die alles verkoopt voor op het balkon – staat vol planten en meubilair, zoals ‘halve’ tafeltjes met bijbehorende compacte stoelen. Ook vind je er verlichting, snoeigerei, biologische tuinaarde, terracotta potten en boeken over tuinieren op een paar vierkante meter. In 2015 opende Joppen haar winkel in de Jan Evertsenstraat. Vorig jaar kwam daar een filiaal bij in de Javastraat.

Welke planten doen het goed op het balkon?
“Eerst is het belangrijk om te weten of je balkon op het zuiden, oosten, westen of noorden ligt en hoeveel zon je krijgt. Op het noorden kan je bijvoorbeeld een groene jungle maken met klimop, varens of een fatsia in een pot. Vlijtig liesje doet het trouwens ook op het noorden, die bloeit zelfs in de zomer. Op het zuiden is een mandevilla mooi, die bloeit lang. Maar ook lavendel, salvia of Spaanse margrietjes doen het daar goed. Op het westen kan het flink waaien, daar raad ik stevige potten aan. Een buxus is een compacte plant die veel kan hebben, maar bijvoorbeeld Spaanse margrietjes kunnen ook wel tegen een zuchtje wind, of geraniums.”

Wat raad je mensen aan die niet veel van tuinieren weten?
“Begin eenvoudig, met een paar potjes en geef de planten trouw elke dag water. Op het balkon droogt een plant sneller uit dan in de volle grond.”

Hoe fleur je je balkon snel op?
“Met een kleed of verlichting ziet het er al snel leuk uit. In de winkel hebben we buitenkleden, die zijn niet zo duur, verkleuren niet door de zon en zijn makkelijk schoon te houden. Een blauw of rood kleed geeft een balkon een heel ander effect.”

Hoe creëer je zo’n echte ‘urban jungle’?
“Mensen zetten hun potten vaak verspreid over het balkon, maar om een urban jungle te maken kun je de planten beter groeperen. Varieer in hoogte door ze ook op een tafel of kist te zetten. Kijk of je iets kunt ophangen, bijvoorbeeld een klimop in een pot.”

Wat moet elke Amsterdammer op zijn balkon hebben?
“De balkonbar. Dat is een langwerpig barretje dat je over de reling hangt en waar je spulletjes op kunt zetten, zoals je glas. Zo’n bar past zelfs op het allerkleinste balkon.”

Veel Amsterdammers doen niks met hun balkon…
“Zonde. De stad is zo hectisch. Op je balkon kun je echt tot rust komen. Op een zomeravond kun je er lekker zitten met een boekje en een wijntje erbij.”