Oost in Bedrijf

De Open Hof wordt vernieuwd, bewoners verhuizen tijdelijk. Maar: ‘Zorg en ondersteuning blijven gewoon in Amsteldorp’

Volgend jaar, in het eerste kwartaal van 2023, start de nieuwbouw van verpleeghuis De Open Hof. De bewoners en medewerkers verhuizen tijdens de bouwperiode tijdelijk naar een net gemoderniseerd gebouw in Nieuw-West. “We zijn even weg, maar we komen na twee jaar weer terug op dezelfde plek. Alle andere diensten, zoals Het Hoekhuis met activiteiten en de wijkdienst, blijven gewoon in Amsteldorp, in Oost.”

De bewoners van het verpleeghuis en ook de familie worden als het zover is, goed begeleid en ontlast, vertelt manager zorg Saskia Zonneveld. “Alles rondom de verhuizing wordt door ons geregeld en betaald. En tot het zover is, verandert er hier niets en zijn nieuwe bewoners van harte welkom.”

De nieuwe bewoners verhuizen straks mee naar het tijdelijke verpleeghuis in Nieuw-West, aan de Louis Bouwmeesterstraat 377. Ook het personeel verhuist mee, zodat de bewoners vertrouwde gezichten om zich heen hebben. “Het gebouw, met een mooie tuin erbij, wordt speciaal voor ons ingericht. Het zijn ruime appartementen met een zit- en slaapgedeelte, waardoor dit huis ook heel geschikt is voor echtparen.”

Ondertussen, benadrukt Saskia, blijft ZGAO gewoon in de wijk. “We voelen ons verantwoordelijk. We kennen de bewoners in de wijk goed, dat is onze kracht. De zorg die we hier bieden is heel divers, die gaat veel verder dan wonen in De Open Hof. Het Hoekhuis blijft natuurlijk open en de wijkzorg blijft actief in de buurt en voor bewoners van de seniorenwoningen. Ook de casemanagers dementie blijven op hun post.” 

De nieuwe dienst Verpleeghuiszorg Thuis blijft, en wordt zelfs uitgebreid. “Met Ymere maken we afspraken over verpleeghuiszorg in de Flevoflats aan het Kramatplantsoen. En als er seniorenwoningen bij De Open Hof vrijkomen op de begane grond, zijn deze beschikbaar voor mensen met een indicatie voor intensieve zorg. Zo is er voor deze bewoners, zeven dagen per week, verpleeghuiszorg beschikbaar. 

Ouderen blijven, ook door het overheidsbeleid, steeds langer thuis wonen. “We snappen dat het lastig is om de juiste ondersteuning te vinden en mensen niet altijd weten welke zorg er nou voor wie beschikbaar is. Daarom zitten de medewerkers van ons Cliënt Service Bureau altijd voor je klaar.”

Er is nog plek in De Open Hof, ook voor opvang als de mantelzorger tijdelijk niet beschikbaar is. Het Cliënt Service Bureau bereik je via 020-5925420. Zie ook www.zgao.nl.


Foto: Saskia Zonneveld (rechts) is manager zorg in De Open Hof en de wijk. Met haar team bereidt ze de tijdelijke verhuizing naar Nieuw-West goed voor. “Bewoners worden ontlast en ZGAO betaalt alle kosten. Alleen het wonen is hier straks even weg, alle andere verpleeg- en thuiszorg blijft in de wijk actief, met dezelfde vertrouwde gezichten. Maar voor nu is de verbouwing nog ver weg.”


Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 89