Wijzen uit het Oosten

De gozer die het boeltje regelt

Guitig koppie daar achter de bar. Hij weet van wanten, kent de klanten. Heeft overzicht, een goeie rechtse (voor de tap) en ook wel even tijd voor een gesprekje, tussen de bedrijven door.

Je eigen koers varen. Dat is belangrijk voor Willem Klinkenberg (24). Hij werkt vanaf de alcoholgerechtigde leeftijd* in cafés, behaalde zijn bachelor Economie en is sinds een half jaar bedrijfsleider van café Maxwell aan het Beukenplein. Last van bewijsdrang Willem? Nee hoor.

“Heeeee Wilfried!”, een vaste gast wordt welkom geheten met een rode wijn en de krant van vandaag. De bediening maakt een praatje aan een tafel. Wat is dat toch, die sfeer bij Maxwell. Gezellig lijkt een understatement. Huiselijk, relaxt, en na de verbouwing ook nog spic en span.

Heeft Willem hier een vinger in de pap? “Die sfeer was er al voordat ik arriveerde. Ik wist dat dit een tent was waar het gewoon werkt. Bizar eigenlijk… ik wilde hier werken, en nu zit ik hier.” En ‘hier’ is op de kruk, aan de nieuwe, strakke bar. Niet als klant, maar als de gozer die het boeltje regelt. “Tikkie volwassener deze inrichting,” aldus het jonge koppie. De beste keuze voor Willem: bepaal je eigen pad. Dus niet volgens gebaande wegen gymnasium, studie, vereniging en baan bij een bank. Eureka. Horeca. Dat is het. En dan in Oost, want Oost is leuk.
Over tien jaar een eigen tent? Dat zou top zijn, zegt Willem. Want toegegeven, een beetje bewijsdrang heeft-ie toch wel.

* Sinds 1 januari 2014 18 jaar.

Oost is rijk aan bijzondere mensen. In deze rubriek geven zij hun kijk op de wereld.

Lees ook:
Hesdy Krolis, Dappermarkt: ‘Er heerst hier een negeercultuur’ (25-10-2013)
Alle wijzen verzameld.