Een kijkje achter de schermen

De fijne sfeer van het cultureel atelier in het Ramses Shaffy Huis

Van 13 tot 16 juni vond in Amsterdam de Participatieweek plaats en het cultuur atelier van ZGAO deed mee. Amsterdammers met een indicatie kunnen op deze plek voor dagbesteding kunst maken of werken aan hun eigen creatieve project. 

In deze Participatieweek nemen professionals en vrijwilligers van allerlei welzijnsorganisaties een kijkje bij elkaar. Ze doen dat om van elkaar te leren en te weten wat er allemaal is. Maar bovenal wordt gevierd dat we echt weer bij elkaar op bezoek kunnen.

De sociëteit op de begane grond van het Ramses Shaffy Huis – een van die unieke plekken in Amsterdam waar oudere en jongere kunstenaars samen wonen en kunst maken – is een multifunctionele ruimte waar een divers cultureel programma wordt aangeboden. Op dinsdagen, woensdagen en donderdagen is hier tot 15.30 uur het cultureel atelier, onderdeel van de dagbesteding van ZGAO. Dan zwaaien Anna, autonoom beeldend kunstenaar, en beeldend vaktherapeut Ashley er de scepter. 

Anna: “We bieden een vorm van dagbesteding speciaal voor mensen met creatieve aspiraties. Iedereen met een wmo- of wlz-indicatie kan bij ons aan de slag met een eigen kunstproject.”

Op deze dinsdag aan het einde van de middag is vrijwilliger Ellen net bezig de laatste spullen op te ruimen. Een bezoekster in een rolstoel wacht – met haar kunstwerk op schoot –buiten in de zon op haar vervoer terug naar huis. Binnen is het licht in de mooie grote ruimte. Er staan bloemen, potten vol kwasten en een schildersezel met een portret van Ramses erop. De vleugelpiano in de hoek is van de chansonnier zelf geweest, een pronkstuk.

Ashley: “Je kunt bij ons onder meer schilderen, tekenen, mozaïeken, boetseren en keramieken. De materialen zijn er, maar het staat iedereen vrij om ook spullen van thuis mee te nemen.” Binnen staat koffie en thee klaar en ga je zelfstandig aan de slag. Anna: “Bezoekers leren elkaar natuurlijk kennen en het is gewoon heel gezellig, maar er wordt ook serieus gewerkt.”

Wij zijn er om een beetje op weg te helpen en tips te geven als dat nodig is, vertelt Ashley. “Zo hielpen we iemand die slecht ziet door voor het mozaïeken reepjes op maat te snijden en de afbeelding te tekenen met dikke stift. En iemand die hier voor het eerst kwam, hielpen we zijn talent en zelfvertrouwen te ontdekken door hem iets te laten doen wat hij nog nooit eerder had gedaan.” Het zijn mooie voorbeelden uit de praktijk. Anna: “We kijken naar wat mensen nog wel kunnen, niet naar wat ze misschien niet meer kunnen.”

Ashley: “Iemand met parkinson bleek heel goed te kunnen tekenen. Als je dat ziet gebeuren en iemand zo trots ziet kijken… dat zijn gouden momenten. We zijn hier allemaal gelijkwaardig, er heerst een fijne sfeer.”

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 90