Sport

De Europees jeugdkampioen Frisbee komt uit Oost

Frisbee, is dat een sport? Dat is toch gewoon wat overgooien in een park? Het zijn vooroordelen die Floor Keulartz (15) vaak hoort wanneer ze vertelt dat ze fanatiek aan Ultimate Frisbee doet. En daar baalt ze van. Want Ultimate Frisbee is al twintig jaar een serieuze sport. Zelfs de snelst groeiende van Nederland op dit moment.

Floor speelt bij de Amsterdamse frisbeevereniging Crunch. De club bestaat sinds 1991 en heeft inmiddels zo’n 130 leden. Er is een jeugdcompetitie, een damescompetitie, mixed en open competities. Gespeeld wordt er op sportpark Drieburg. In de zomer op gras, in de winter in de zaal. Met twee teams van ieder zeven spelers. Het is de bedoeling dat de schijf in het doelgebied van de tegenstander wordt gevangen. Lopen met de schijf en lichamelijk contact zijn niet toegestaan.

Geen scheidsrechter
Uniek aan de sport is dat er wordt gespeeld zonder scheidsrechter. Na elke wedstrijd gaan de teams in een cirkel staan, slaan de armen om elkaars schouders en bespreken samen wat ze vonden van de wedstrijd en van het gedrag en de prestaties van het eigen team en dat van de tegenstander. Een voordeel, vindt Floor Keulartz (15). “Dit doet een extra beroep op de sportiviteit en de sociale vaardigheden van de spelers. Iedereen respecteert elkaar en er is bijna nooit ruzie. Als er een overtreding wordt gemaakt, lossen we het zelf op.”

Talent
Als meisje van negen zag Floor vlak achter haar huis in Oost mensen frisbeeën. Ze mocht meespelen en het trok haar meteen. “Ik vond het er cool uit zien, en het was iets nieuws voor mij. Dus werd ik lid van frisbeevereniging Crunch. Al snel werd ik erg fanatiek. Ik train twee keer in de week en in het weekend speel ik competitie.”
Floor, die op het Pieter Nieuwland College in 4-vwo zit, is razendsnel, tactisch en wordt bestempeld als een van de grootste talenten van Nederland. Ze is nu al een van de beste frisbeeërs van het land, volwassen speelsters meegerekend.

Grote toernooien
Vorige maand werd Floor Europees kampioen met het nationaal jeugdteam (meisjes tot zeventien jaar). “Echt een hoogtepunt voor mij. Als team hebben we hier maandenlang naartoe gewerkt. Het was een unieke ervaring om tegen andere landen te spelen, en een prachtige beloning dat we de titel wonnen. Dit smaakt naar meer. Ik wil graag nog heel veel grote toernooien spelen. Mijn droom is om later in Amerika te spelen. Daar is sinds dit jaar een professionele competitie en de sport wordt ook uitgezonden op televisie. Hopelijk vergroot dit ook de bekendheid van de sport. Zodat ik niet steeds weer hoef uit te leggen dat Ultimate Frisbee zoveel meer is dan overgooien in een park. Want dat is het!”

Meer info of een keer vrijblijvend meetrainen? www.crunch-ultimate.net. Crunch Ultimate Frisbee is gevestigd aan de Kruislaan 4, bij sportpark Drieburg.

Meer Sport.