De eerste huurders zijn in blok 7 in de Theo Koomenbuurt op Zeeburgereiland getrokken. De Alliantie bouwt er aan een autoluwe wijk waar bewoners kunnen meepraten over huis en leefomgeving. “Dat huurders op voorhand worden betrokken, op alle mogelijke manieren, dat is echt anders dan anders,” zegt Marieke Top van De Alliantie. En het levert mooie dingen op.
Toen de bouw op Zeeburgereiland jaren geleden maar niet van de grond wilde komen, zag De Alliantie een kans om het eens helemaal anders te doen. In plaats van een wijk alleen op de tekentafel bedenken, kunnen huurders nu meepraten over hun huis en de buurt.
“Wij konden dat niet alleen bewerkstelligen,” zegt Marieke Top, gebiedsontwikkelaar bij De Alliantie. “De gemeente moest het ook willen.” Dus gingen ze om tafel. “We zeiden: Wij willen hier graag een motor zijn, maar dan moet het anders dan bedacht. We willen een deel van het gebied ontwikkelen, niet alleen maar in plukjes verspreid over de wijk. En we willen inspraak over hoe de buurt eruit komt te zien.”
In het voorjaar van 2013 bogen gemeente en De Alliantie zich samen over een nieuw plan. “Wij pleitten bijvoorbeeld voor een minder streng stratenpatroon en meer groen.” Een akkoord was al vlug. “Er was een bereidheid bij alle partijen. De tijd van alleen maar plannen op de tekentafel is voorbij.”
In het noordwesten van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland bouwt De Alliantie nu aan de Theo Koomenbuurt. Die ligt prachtig, tussen het water (Buiten-IJ) en de Schellingwouderburg. “Het is fijn voor fietsers en voetgangers. Auto’s worden er als het ware omheen geleid, zodat het echt een buurtje is.”
Maar van meet af aan toekomstige bewoners betrekken bij de ontwikkeling van de wijk, hoe doe je dat? Top: “We plaatsten een oproep op facebook: ‘Pioniers gezocht voor Zeeburgereiland’. En organiseerden een eerste zogenoemde pioniersbijeenkomst.”
Er kwamen veel belangstellenden. Sindsdien zijn er vele bijeenkomsten geweest, ook in samenwerking met de gemeente en Pakhuis de Zwijger. En is een groep actieve bewoners ontstaan.”
Zij mochten niet alleen meepraten over dingen in hun woning zoals kleur en tegels van de badkamer, maar ook over de openbare ruimte. Een van de drie oorspronkelijk geplande sportvelden in de wijk werd zo een buurtpark, met skatebaan en slingerpaden. “Dat is, dankzij inspraak, een enorme verbetering van het oorspronkelijke plan.”
De bewonersbijeenkomsten gaan voorlopig nog wel even door. Omdat het belangrijk is dat bewoners betrokken blijven. “Zeeburgereiland wordt een mooie, levendige plek,” zegt Top. “Helemaal als dat pontje naar de stad er komt.” Want, weet ze nu uit ervaring: “Als veel mensen zich ergens hard voor maken, krijg je veel voor elkaar.”
Special Zeeburgereiland, De Alliantie