Nieuws

Complexe emoties rond de dood

De dood is voor veel mensen een ongemakkelijk gespreksonderwerp. Toch krijgen we er vroeg of laat allemaal mee te maken. In de kunsten is de dood dan ook een veelvuldig terugkerend thema. Museum Tot Zover op De Nieuwe Ooster toont hoe vier talentvolle fotografen hun complexe emoties rond de dood vertalen in een serie foto’s.

“De Nieuwe Ooster is een sfeervol, prachtig stadspark vol bomen en vogels”, stelt directeur Guus Sluiter van Tot Zover. “Het is de tendens dat begraafplaatsen zich als openbaar gebied steeds meer openstellen voor bezoek en Tot Zover speelt daarin een belangrijke rol. Ons doel als museum is de mensen te laten nadenken en reflecteren op de dood en daarmee dus op het leven.”

Best of Class 2 – VERLIES | HERINNERING | FOTOGRAFIEstemt op overtuigende wijze tot nadenken. De fotografen buigen zich over vragen als ‘hoe verbeeld je verdriet’ en ‘hoe laat je een herinnering zien’. Ze zijn afgestudeerd aan de Fotoacademie en geselecteerd op hun artistieke kwaliteiten. “Een technisch sterke foto kan bijna iedereen wel maken”, meent Sluiter. “Maar deze fotografen blinken uit in hun expressieve kracht. Ze weten hun persoonlijke zoektocht prachtig te verbeelden.”

Jasmijn Duterloo verbeeldt de hiaten in haar herinnering met gaten in haar werk. Een mozaïek van enveloppen toont een gezicht, maar er mist een deel. Een tweede serie van haar toont stukjes van een portret, vastgepind als fragmenten van herinneringen. Rachel de Liefde rouwt om een zelfdoding en toont dat met kleurrijke, fragiel opgehangen foto’s. Elk beeld geeft een emotie weer. Op een andere wand zien we fotootjes van haar vader in gelukkiger tijden.

Even kleurrijk, maar meer abstract en stilistisch strakker is het werk van Nienke Steinitz. Ze vertaalt persoonlijk verlies in kleur, licht en reflectie. De poëtische foto’s verbeelden de ongrijpbaarheid van het bestaan. Het werk van Vera van Almen gaat over verlies en verlangen. De nostalgische foto’s roepen gevoelens op van wanhoop en kwetsbaarheid. Van Almen heeft duidelijk een melancholische kijk op het leven.

De vier fotografen benaderen het thema op geheel eigen wijze, maar vormen gezamenlijk een mooi, harmonieus geheel. Zonder de dood letterlijk te tonen is deze toch alom aanwezig. Net zoals het meestal is in het dagelijks leven.

De expositie is tot en met 23 september te bezoeken aan de Kruislaan 124. Informatie via www.totzover.nl.

Door Wietse Schmidt