Nieuws

Coffeeshop op de Derde Oosterparkstraat overvallen, gewonde bij schietpartij in coffeeshop op de Nieuwmarkt

Twee met messen bewapende mannen maakten zondagavond rond 21.45 uur buit bij een overval op een coffeeshop in de Derde Oosterparkstraat. Er vielen geen gewonden. De twee vluchtten in de richting van het Beukenplein, mogelijk met een fatbike. Ze droegen zwarte kleding en mondkapjes en hadden capuchons op. De politie was ter plaatse voor onderzoek.

Een half uur na de overval raakte op de Nieuwmarkt één persoon ernstig gewond bij een schietpartij in een coffeeshop. Twee verdachten vluchten in een auto richting de Damstraat. Behalve politie en ambulance werd ook een traumahelikopter opgeroepen die op het marinecomplex landde. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zijn situatie is levensbedreigend. De recherche en forensische experts deden onderzoek. Onduidelijk is of er een verband is tussen de overval en de schietpartij.

Een maand geleden brandden in de Derde Oosterparkstraat een auto, scooter en motor uit. Begin oktober sneuvelde in dezelfde straat een portiekdeur door een ontploffing. De incidenten waren het verontrustende vervolg op – in willekeurige volgorde – explosies in de Transvaalbuurt, Czaar Peterstraat, Insulindeweg, Eef Kamerbeekstraat, Galjootstraat, Boeroestraat en het Piet Zwarthof. Bij een plofkraak op het Beukenplein vorige zomer zijn zware explosieven gebruikt. De gevel van een postagentschap annex tijdschriftenwinkel gingen verloren.

In maart van dit jaar werd een andere coffeeshop in de Derde Oosterparkstraat beschoten. Burgemeester Halsema sloot deze zaak per direct. Vijf jaar geleden waren er twee explosies bij hetzelfde pand. De coffeeshop werd toen al gesloten, maar de eigenaar procedeerde hier met succes tegen.

Een van de eerste horecagelegenheden in Oost die werd getroffen door explosies is de in 2019 voorgoed gesloten coffeeshop Smoke Palace aan de Linnaeusstraat. Nabijgelegen woningen en winkels raakten zwaar beschadigd. Het pand van de voormalige coffeeshop zelf stond maanden in de steigers. The Harbour Club aan de Cruquiusweg is afgelopen jaren meerdere keren getroffen door geweld. In mei 2019 beschoten scooterrijders de zaak terwijl medewerkers en bezoekers aanwezig waren. Ruim twee jaar later ontplofte een geïmproviseerde bom naast de terrasoverkapping. Augustus 2022 volgde nog een explosie bij het luxe café-restaurant. Begin dit jaar is hiervoor een 16-jarige jongen veroordeeld. Na een sluiting van twee maanden mocht de zaak weer open nadat deze op last van de burgemeester was gesloten. Dit mede omdat The Harbour Club zelf uitgebreid onderzoek deed en ingrijpende maatregelen nam.

Opvallend is dat de aangehouden daders van aanslagen en overvallers en geweldplegers vaak erg jong zijn. Begin deze maand overmeesterden klanten in een tabakszaak op de Peter Nieuwlandstraat een 17-jarige jongen die een overval wilde plegen. De zaak werd een maand eerder ook overvallen, de daders gingen er met een geldbedrag vandoor. Vorig weekend waren zo’n twintig jongeren bij betrokken bij een grote vechtpartij in de Molukkenstraat. De man die daarbij is neergestoken is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht