Oost in Bedrijf

Cliëntenraad ZGAO zoekt nieuwe leden: ‘We komen op voor de belangen van bewoners en cliënten’

In het gloednieuwe bioscoopje op de begane grond van het Flevohuis strijken vier van de zeven leden van de cliëntenraad neer. Het zijn opgewekte vrijwilligers, zich bewust van hun belangrijke taak: de gezamenlijke belangen behartigen van alle cliënten die zorg krijgen van ZGAO. Ze zijn op zoek naar nieuwe leden. “We zijn de oren en ogen van bewoners en cliënten van ZGAO.”

Martien is voorzitter, en al diverse jaren betrokken bij ZGAO. “We bewaken de kwaliteit van leven en de veiligheid van cliënten. Het gaat erom dat zij zo prettig mogelijk kunnen leven.” En dat is best een verantwoordelijkheid, vult Annelies aan. “We vertegenwoordigen allemaal een andere dienst van ZGAO, van de verpleeghuizen en dagcentra tot de afdeling in OLVG Oost, de Wijkdienst Thuiszorg en Verpleeghuiszorg Thuis. Namens deze groepen brengen we advies uit aan het bestuur over belangrijke kwesties zoals het rookbeleid of de coronamaatregelen. Op welke manier hebben de regels voor bezoekers in coronatijd invloed op de kwaliteit van leven van de bewoners bijvoorbeeld, daar moet goed bij worden stilgestaan.”

Wim: “Het is nuttig werk waar we met veel passie en enthousiasme voor gaan.” Anneke knikt: “We zijn de oren en ogen van cliënten. Je hebt zoveel mogelijk contact met bewoners en cliënten plus hun familie. Het contact met de zorgmanagers en teamleiders van de verschillende diensten en afdelingen is goed, ze zijn voor ons makkelijk aanspreekbaar.”

Ongeveer drie uur per week ben je kwijt aan de cliëntenraad. De ene keer ga je op bezoek op je afdeling, een andere keer doe je mee met een activiteit of volg je een cursus, en eens per maand is er een overleg. Martien: “Vanuit ZGAO krijgen we alle medewerking om onze taak goed in te vullen. We zijn een fijn team, goed op elkaar ingespeeld.”

Annelies is als betrokken buurtbewoner bij de raad gekomen en helemaal in haar element. “Ik kan er behalve mijn hart en ziel ook mijn creativiteit in kwijt.” Wims moeder woont in het Flevohuis. Hij werd vorig jaar gevraagd voor de raad, een functie die hij niet kon weigeren. “Ik krijg energie van dit werk.” 
Op zoek naar zinvol en leuk vrijwilligerswerk in de buurt kwam Anneke erbij. Ze benadrukt: “Het contact met cliënten is heel belangrijk. Die hebben behoefte aan een luisterend oor.” Wim: “De wandelgangen, daar pik je de signalen op.”

Heb je interesse, wil je meer weten over de cliëntenraad van ZGAO? Stuur gerust een mail naar clientenraad@zgao.nl of bel 020-5925252.
www.zgao.nl.

Foto: In het nieuwe bioscoopje vertellen Anneke, Wim, Martien en Annelies van de cliëntenraad dat ze nieuwe leden zoeken. 

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 87.
Lees hier eerdere verhalen.