Nieuws

Cityfarming (met saladerecept)

Alweer bijna vijf jaar de voors en tegens ondervonden van wonen op IJburg. Een groot pluspunt voor mij, Twentse van geboorte, was het in pacht nemen van een tuin. Daar kon ik een oude liefde ter hand nemen: cityfarming, groente verbouwen in de stad.

Het werkt als volgt. Eerst bestel je, nog lekker vanachter je laptopje, zaden bij de firma Vreeken. Natuurlijk neem je te veel, zodat je tot het einde der tijden kunt genieten van een historisch wortelrasje uit Frankrijk. Het eerstvolgende weekend ga je spitten, harken en zaaien in de nog koude grond. Wat water erbij, als het meezit wat zon en na een tijdje springen de heerlijkheden knisperend vers vanuit de moestuin zo op je bord… hoop je.

Helaas, of je nu grootgrondbezitter bent of je doet ’t met 8 m² zoals ik, de beren op de weg zijn hetzelfde. Mijn jonge slaplantjes, met zorg omringd vanaf hun kweekpotje naar het definitieve bed, zijn vorig jaar vrijwel geheel ten onder gegaan aan vraatzuchtige slakken. En dan de kinderen. Die bewegen zich meestal groepsgewijs en al voetballend door mijn tuin (die grotendeels uit gras bestaat). Alles wat er groeit is ten dode opgeschreven.

Dit jaar verbouw ik pompoen, witte en rode bieten, courgette, tomaten, cichorei, wortels en augurkjes. En – liefde overwint alles, dus ook slakken – ook weer jonge sla. Ik heb voorgesteld een eend te nemen; deze houden namelijk enorm van slakken. Maar dat plan stuitte op verzet van manlief. Er rest mij dus niets anders dan meerdere malen per dag op slakkenjacht te gaan.

Inmiddels heb ik allerlei soorten heerlijke sla die in wilde plukken welig tieren. Via buur z’n tuinvriend weet ik inmiddels dat een slaplant een krop wordt door de jonge sla tien centimeter boven de grond af te knippen. Je moet er maar op komen.

Salade
Neem verschillende soorten sla – de rucola groeit op IJburg gewoon in de berm. Was en droog de blaadjes, schenk er wat vinaigrette over en voeg eventueel ansjovis toe. Hussel het geheel door elkaar en schaaf er wat parmezaan overheen. Niets meer aan doen!

Voor een lekkere vinaigrette:
1/2 theelepel zeezout
4 eetlepels rode wijnazijn
3 dl goede vergine olijfolie
2 eetlepels water

Doe het zout met de azijn in een kom en laat staan tot het zout is opgelost. Klop de olie en het water erdoor. Giet het mengsel in een wijnfles, kurk erop. In de koelkast bewaren. Wel even schudden voor gebruik.

Sinette Hesselink