Nieuws

Een centrum voor de oudere van nu

Zaterdag 9 november was de feestelijke opening van dienstencentrum Flevopoort. Dankzij het centrum kunnen ouderen in Amsterdam-Oost langer zelfstandig blijven wonen.

Jan Bruyn, 80 jaar oud en bewoner van een seniorenappartement in de Flevoflats aan het Kramatplantsoen in de Indische Buurt, is blij als binnenkort het nieuwe restaurant van dienstencentrum Flevopoort opengaat. Dan heeft hij tijdens het avondeten eindelijk weer eens wat aanspraak. “Dat mis ik. Ik kook nu voor mezelf. Nou ja, ik warm wat kant- en klare maaltijden van de Albert Heijn op, maar om dat nu elke avond in je eentje te moeten doen, dat is geen pretje.”

Bruyn is een van de vele aanwezigen (ouderen, professionals en buurtbewoners) bij de feestelijke opening van dienstencentrum Flevopoort aan het Kramatplantsoen. Aan deze opening ging een lange en soms moeizame geschiedenis vooraf, erkent Jan van Wijk, bestuurder van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), eigenaar van het naast Flevopoort gelegen verzorgingscentrum Flevohuis. Dat heeft samen met woningbouwcoöperatie Ymere en de gemeente Amsterdam de komst van het nieuwe dienstencentrum mogelijk gemaakt.

Sinds 1997 was er al een dienstencentrum in het Flevohuis, legt Van Wijk uit. “Dat voldeed echter niet meer aan de eisen van deze tijd. Alle diensten, zoals het activiteitencentrum, de kapper en de pedicure, waren voor de mensen in ons verzorgings- en verpleeghuis. Het centrum was niet gericht op de ouderen in de buurt. En dat terwijl zij steeds langer thuis blijven wonen. We moesten het centrum verbouwen om bij die ontwikkeling aan te sluiten, maar daar was geen geld voor. Ymere heeft het dienstencentrum vervolgens van ons gekocht en met een aanvullende subsidie van stadsdeel Oost kon het nieuwe centrum er gelukkig toch komen. Dat heeft uiteindelijk acht jaar geduurd. Maar nu het er is, heeft Flevopoort alle ouderen in Oost iets te bieden.”

Dat vindt ook stadsdeelwethouder Lieke Thesingh. “Er verandert de komende jaren veel voor ouderen,” zegt zij. “Ze blijven langer zelfstandig wonen en doen dat het liefst in hun eigen buurt. Dat is prima, maar op voorwaarde dat ze niet vereenzamen of ongelukkig worden. Juist daarom is dit dienstencentrum belangrijk. Het is een huis voor mensen van nul tot honderd jaar, want naast huisartsen, fysiotherapeuten, welzijnsorganisatie CIVIC en een supermarkt, zit er ook een Ouder- en Kindcentrum (OKC) met een consultatiebureau en een Speel-o-theek. Kinderen rennen door de gangen en ouderen genieten daar met volle teugen van. Dat maakt Flevopoort tot een levendig centrum voor de gehele Indische Buurt.”

Ontmoetingsplek voor ouderen
Asha Mangroelal-Balew is eigenares van de supermarkt in Flevopoort. “We zijn vandaag officieel geopend, maar zijn al sinds september in bedrijf. Ouderen zijn er blij mee, want ze kunnen hier hun boodschappen doen. Dat geeft ze een loopje, en we zijn ook een sociale ontmoetingsplek geworden. Iedereen komt hier. Natuurlijk, ouderen gaan ook naar de Albert Heijn voor hun boodschappen, maar voor wie dat te ver is, kan onze winkel een uitkomst zijn. En als ze bij Albert Heijn de koffiemelk vergeten zijn, lopen ze nog even bij ons langs. Ze hoeven dan geen tweede keer de deur uit.’

Ergotherapeut Annemarie Bolder
“Onze praktijk is gevestigd in Flevopoort, maar ik ga vooral langs bij ouderen in de buurt. Ik help ze om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Gisteren was ik bij een mevrouw die al drie keer is gevallen. Ik wil dan weten hoe dat komt, en hoe we kunnen voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Als ik haar dan observeer, dan zie ik dat ze te gehaaste bewegingen maakt tijdens de afwas of het koffiezetten. Ze raakt daardoor uit balans, wordt duizelig en valt. Ik leg haar vervolgens uit dat ze steviger op haar benen staat als ze haar voeten wat verder uit elkaar zet. Zo verkleint ze de kans op een nieuwe valpartij. Dat leert ze zichzelf nu aan.”