Campagne: Week tegen verspillen van 8-14 september, gooi niks weg

Wist je dat we vaak meer eten verspillen dan we denken? Gemiddeld zo’n 33 kilo per persoon per jaar. Voor alle Nederlanders samen zijn dat 23 miljoen maaltijden per week. Er is dus nog veel te winnen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week van 8-14 september.

Het is lang niet altijd nodig om eten dat over de datum is meteen weg te gooien. Of je het nog (veilig) kunt eten, ligt aan de soort houdbaarheidsdatum op de verpakking. Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan: een ten minste houdbaar tot-datum of een te gebruiken tot-datum. Om verspilling te voorkomen en vanwege veiligheid is het wel belangrijk om het verschil te kennen.

Ten minste houdbaar tot
Een ‘ten minste houdbaar tot’-datum gaat over kwaliteit en staat op voedingsmiddelen zoals melk, rijst of groente in pot. Voor deze producten geldt: gooi het na de datum niet zomaar weg, maar kijk, ruik en proef of het nog goed is. Vertrouw op je zintuigen. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, iets achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel veilig eten.

Te gebruiken tot
Een ‘te gebruiken tot’-datum gaat over veiligheid en staat op producten zoals vlees, vis of voorgesneden groenten. Het betekent dat het product tot en met de houdbaarheidsdatum veilig te gebruiken is. Is de datum verstreken? Dan kunnen er ziekteverwekkers in gaan groeien, die je niet ziet, ruikt of proeft. Voorkom dat een product over de datum raakt, zodat je het niet weg hoeft te gooien. Eet het op tijd op of vries het in, dan kun je het vaak nog maanden bewaren.

Doe ook mee aan de Verspillingsvrije Week van 8 t/m 14 september en gooi zo min mogelijk eten weg. Kijk op verspillingsvrijeweek.nl voor meer tips om verspilling tegen te gaan.