Nieuws

Café Vrijburcht bestaat 5 jaar

Dat wordt onder meer gevierd op zaterdag 21 april met een intiem concert, Café Chantant. Zangeres Heleen van den Hombergh presenteert die avond hoogtepunten uit zangpresentatieworkshops, uitgevoerd door deelnemers van de afgelopen jaren. Van den Hombergh: “Café Chantant laat zien en horen dat er op IJburg en in Amsterdam-Oost mensen met verrassend goede stemmen, en performers rondlopen.” Café Vrijburcht verzorgt speciaal voor de gelegenheid de drank en de hapjes. De avond begint om 20.30 uur en de entree is gratis.

Vrijburcht, ‘meer dan wonen achter je eigen voordeur’, is een gezamenlijk woonproject – ook wel collectief opdrachtgeverschap genoemd – in eerste instantie opgezet door een groep bewoners uit de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt. Het woongedeelte bestaat uit 52 woningen. Inpandig is een café en een klein origineel theater gevestigd, die worden gerund en geprogrammeerd door de Vrijburchtbewoners zelf. Er zijn wekelijks films, toneel- en theaterstukken en muziekvoorstellingen te bewonderen, voor kinderen en volwassenen. Het is ook plek voor activiteiten en vergaderingen uit de buurt. Elke laatste zondag van de maand in er in het café een buurtborrel.

Vrijburcht herbergt ook onder meer zorgwoningen van ‘De Roef’, bedrijfsruimtes, een klein haventje en kinderopvang. Het is kortom een woongemeenschap op zich, maar wel middenin, en ook voor de hele buurt.