Nieuws

Buurtbewoners ontmoeten elkaar in pop-upmuseum Buurtsalon

Oost is een stadsdeel met een rijke culturele verscheidenheid. Buurtsalon Mijn Ritueel in de Eerste van Swindenstraat laat buurtbewoners op een leuke en originele manier wat dieper met elkaar kennismaken. 

Het tijdelijke museum is een initiatief van het onderzoekscentrum van het Tropenmuseum. “Het museum zocht een manier om zich meer te verbinden met de buurt,” vertelt Nadia Bekkers, creatief producent van de buurtsalon. “We hebben daarom samenwerking gezocht met mensen en organisaties in de buurt. Met de buurtsalon willen we de drempel voor de buurtbewoners verlagen. Het is gratis en je loopt er wat gemakkelijker naar binnen.”

De basis van de buurtsalon is de expositie Mijn Ritueel. Negen buurtbewoners met een sterk sociaal netwerk zijn benaderd om iets te vertellen over een persoonlijk ritueel. De bezoeker maakt bijvoorbeeld kennis met Jonathan, die wekelijks bij zijn zus langsgaat om door haar zijn haar te laten vlechten. Of met Jaika die geadopteerd is en elk jaar uitgebreid haar aankomstdag viert. Vervolgens wordt de bezoeker uitgenodigd om zelf een ritueel te delen door het op een ansichtkaart te schrijven en die aan de muur te bevestigen. 

“Rituelen kunnen sterk verschillen,” meent Bekkers. “Maar iedereen heeft ze, en dat maakt ze verbindend. Als je er even bij stilstaat, ga je erover nadenken en komen de gesprekken los. We hebben daarom een uitgebreid programma bij de expositie samengesteld van workshops, buurtborrels, lezingen en rondleidingen. Buurtbewoners ontmoeten elkaar en praten over hun rituelen. Via deze persoonlijke verhalen leren zij elkaar beter kennen.”

De buurtsalon duurt tot en met eind november en wordt op 16 november afgesloten met een groot eindfeest met muziek, kunstenaars, eten en rituelen. “Maar het eindfeest is meteen ook een beginfeest,” stelt Bekkers. “Het is namelijk de bedoeling dat we blijven werken met de mensen en organisaties die we hebben leren kennen. De samenwerking in en met de buurt blijft doorgroeien.”

Buurtsalon Mijn Ritueel, Eerste van Swindenstraat 469, www.tropenmuseum.nl.

Door Wietse Schmidt

Foto: Jaika, door Nadine Stijns