Nieuws

Bouw woontoren Sluisbuurt bereikt hoogste punt: 100 meter

Woensdagochtend hesen bouwvakkers in de Sluisbuurt de vlag nadat woontoren Justus in aanbouw de maximale hoogte van 100 meter bereikte. 

Justus is de eerste woontoren van de Sluisbuurt en krijgt 289 energiezuinige middenhuur woningen. Op de 24e verdieping komt een dakterras voor de bewoners. Een systeem dat regenwater opvangt, voedt de beplanting op de daken. Zo’n 900 vierkante meter in het complex is bestemd voor bedrijven en instellingen. 

De bouw van vier andere, vergelijkbare woontorens vlak bij het complex is nog niet begonnen. Voor dergelijke hoogbouw die in Amsterdam op een gering aantal plekken is toegestaan, heeft de gemeente regels opgesteld. Elke woning moet een eigen buitenruimte hebben. De verplichte minimale afstand tussen woontorens is 25 meter, zodat de appartementen uitzicht houden. Om ondermijning tegen te gaan zijn de appartementen alleen via een centrale hal en niet vanuit parkeergarages bereikbaar.

Komende jaren krijgt de Sluisbuurt ruim 5000 inwoners. Het wordt een autoluwe wijk met alle voorzieningen op loop- of fietsafstand en een ondergronds afval-transport-systeem. Woontoren Justus is het eerste gebouw dat hierop wordt aangesloten. De oplevering is medio 2024. De verhuur begint in het nieuwe jaar.