Nieuws

Bouw tennispark van start

Op Rieteiland Oost is 28 april begonnen met de bouw van tennispark IJburg. Die bouw werd in februari nog in allerijl uitgesteld vanwege de vermoedelijke aanwezigheid van de beschermde rugstreeppad. Half april zijn de padden, die omstreeks die tijd ontwaken uit hun winterslaap, inderdaad aangetroffen. En door stadsecologen eigenhandig verplaatst naar het Diemerpark. Als alles volgens plan verloopt, is het tenniscomplex eind juli klaar. Dan liggen er Rieteiland Oost negen allweather-banen en een kidscourt.

EERDER VERSCHENEN:

Tennisvereniging IJburg tekent huurcontract

Het was voor de vereniging een mooi moment: op woensdag 2 maart om 10.30 uur tekenden de drie oprichters Roy, Martijn en Theo in de Espressofabriek aan de IJburglaan het voorlopige huurcontract met stadsdeel Oost. Natuurlijk, er moet nog even worden gewacht tot de eventueel aanwezige rugstreeppad ontwaakt uit zijn winterslaap. Maar dan kan er echt gebouwd worden.

Bij de ondertekening waren – zoals voorgeschreven bij zo’n officieel moment – ook enkele ambtenaren van het stadsdeel aanwezig: Hugo Hilgers (beleidsadviseur Sport en Bewegen), projectleider Mascha de Haan en projectmedewerker Ronald Moerbeek. Hilgers: “Het is een serieuze aangelegenheid, deze ondertekening van de overeenkomst op hoofdlijnen. Hiermee komt Stadsdeel Oost met de vereniging overeen dat zij het park, dat verrijst op Rieteiland Oost, gaat huren.”

Alles ligt nu vast: het aantal en het soort banen, de zichtlijnen, de verdieping waardoor er vanuit het (eerst nog tijdelijke) clubhuis goed overzicht is. Er werd niets aan het toeval overgelaten. Drie jaar lang is er door de mannen van de tennisclub keihard aan gewerkt.

“Gelukkig in goede samenwerking met Stadsdeel Oost,” zegt Roy. “Er is door ons, maar ook door hen veel energie ingestoken. En ere wie ere toekomt: zonder Hugo was het niet gelukt. Hij heeft zoveel voor ons gedaan, wegen voor ons gebaand. Wij gooiden het bijltje er wel eens bijna bij neer, maar Hugo wist altijd weer een uitweg. Hij heeft ons door die ambtelijke molen geloodst.” Projectleider Mascha: “Als we alle procedures precies hadden gevolgd, had het allemaal nog veel langer geduurd.”

Intussen zijn er meer vrijwilligers aan de club verbonden, die in verschillende commissies bijvoorbeeld een ledenadministratie gaan opzetten. En zijn er drie professionele tennisleraren aangesteld. Theo: “Leuke jonge gasten van Het Amsterdams Tennis Instituut. Zij hebben enorm veel zin om aan de slag te gaan.” Ondanks de rugstreeppad kan dat al vanaf mei. Speciaal voor jeugdleden zijn er namelijk tijdelijk banen geregeld bij het Universitair Sportcentrum in de Watergraafsmeer.

Eind maart wordt gestart met de voorinschrijving van de aspirant-leden. Er is voorlopig plaats voor 1.000 tennissers en daarmee is TV IJburg meteen een van de grootste clubs van Amsterdam.

Ergens in april wordt de slapende rugstreeppad wakker. Hij zal – als-ie er zit – van zich laten horen door een soort rollend gekwaak te laten horen, een geluid dat tot op wel twee kilometer van zijn slaapplek te horen kan zijn. De stadsdeelecoloog zal de pad dan eigenhandig overzetten naar zijn natuurlijke leefgebied, het Diemerpark. En dan kan het startsein worden gegeven voor de aanleg van het tennispark.

Het was een belangrijke dag voor Tennisvereniging IJburg. “Dit voelt heel goed,” zegt een opgeluchte Martijn. “We zijn al veel verrassingen tegen gekomen, en ik vermoed dat die pad niet eens de laatste was. Maar één ding is nu wel zeker: er zal getennist worden.”