Nieuws

Bouw appartementencomplex IJgenwijs van start

Twee mensen staan in de lucht te turen. “Kijk, daar komt de woonkamer en dan kijk je uit op dat pleintje met bomen. Lekker licht en vrij.” Ze draaien zich om met een glimlach van oor tot oor. “En daar is dus het IJmeer. Wat een fijne locatie is dit.”

In augustus 2021 gaat de bouw van IJgenwijs op Centrumeiland van start. Nog even en dit is ‘thuis’ voor de eigenaren van 34 appartementen op dit bijzondere plekje Amsterdam. Ruime, lichte appartementen met veel groen in een autoluwe wijk, en met de stad, strand IJburg en het IJmeer naast de deur.

Daar wil toch iedereen wonen? “Nou inderdaad,” zegt Marijn Verheij, projectontwikkelaar bij Kondor Wessels Vastgoed, “want deze locatie is geschikt voor iedereen.” IJgenwijs heeft woningen van verschillende groottes. Perfect voor de combinatie van wonen en werken, voor starters of juist voor mensen van wie de kinderen net uit huis zijn. Met een ruime gemeenschappelijke binnentuin en een parkachtig plein aan de voorkant staat het complex in een oase van rust.

“Het is zo’n fijne plek,” vertelt Marijn. “Het Centrumeiland is autoluw en heeft veel openbaar groen, wat heerlijk is voor gezinnen met kinderen. De buurt heeft een charmante, gevarieerde opzet met pleintjes, hoogteverschillen en trappen. Dit wordt zo’n buurt waar je een praatje maakt met je buren, al dan niet met een kopje thee of glaasje wijn.” 

Groen en gevarieerd
Nu al, terwijl de ontwikkeling nog in volle gang is, zie je contouren van een plezierige buurt ontstaan. De huizen op de zelfbouwkavels zijn grotendeels al bewoond en beplanting wordt al aangebracht. Dat betekent dat Centrumeiland aankomende zomer al in bloei staat. Voor de bouw van hun eigen woning hebben veel mensen gebruik gemaakt van hout of circulaire bouwtechnieken. Het geeft een dynamische en gevarieerde aanblik. 
Ook IJgenwijs maakt gebruik van diverse mogelijkheden om duurzaam te bouwen. Zo wordt er gebruik gemaakt van warmte/koude opslag, heeft het complex state of the art isolatie en krijgt het een polderdak: een groen dak met een extra systeem voor de opvang van regenwater. Dat water zal onder andere gebruikt worden voor de binnentuin. 

Naar verwachting is de bouw van IJgenwijs in het najaar van 2022 gereed. Het grote voordeel van nieuwbouw is dat er geen sprake is van bieden en overbieden, zoals dat nu vaak bij bestaande woningen het geval is. Dat biedt volop de gelegenheid om je te oriënteren en dan gewoon vol overtuiging de knoop door te hakken: ja, hier wil ik wonen.