Nieuws

Boerderij op IJburg verhuist: ‘Een zekere toekomst in Diemen’

De Boerderij op IJburg moet verhuizen naar Diemen. Op de locatie waar de kinderboerderij en ponyclub nu zit, komt een tennishal. Zita Pels, de drijvende kracht achter de Boerderij, is blij met de nieuwe plek.

Wanneer verhuizen jullie?
“In september zijn we voor het laatst open. Daarna verhuizen we naar het Nuonterrein in Diemen, honderd meter verderop. Daar bouwen we dan eerst iets tijdelijks, dat we daarna af kunnen bouwen in de permanente boerderij.”

Waar gaan de dertien pony’s heen tijdens de verhuizing?
“Onze dieren lopen buiten. We bouwen eerst nieuwe schuillocaties voor ze, ze hoeven dan niet eerst ergens anders gestald te worden. Dat geldt ook voor onze twee varkens, vier kippen, drie konijnen, twee geitjes, drie schapen, vijf cavia’s, twee poezen en de 30.000 bijen – we hebben sinds kort ook twee bijenvolken.”

De gemeente heeft het over 865.000 euro die nodig is voor de verhuizing. Waar komt dat bedrag vandaan?
“De nieuwe locatie ligt in een prachtig veengebied, maar die grond is niet geschikt om op te bouwen. De grond prepareren – er moet onder andere geheid worden – is een kostenpost die onze stichting niet zelf aankan. We zijn blij dat de gemeente ons daarin tegemoet wil komen.”
“We krijgen overigens niet het hele bedrag, was dat maar waar. We hebben nu een toezegging van 350.000 euro. Uit het Sportaccommodatiefonds hopen we dat er nog twee ton bijkomt en we kunnen een vergelijkbaar bedrag lenen. Maar we moeten hard aan de slag om het resterende geld op te halen, bijvoorbeeld door sponsoring.”

Hoe reageerde jullie achterban op de plannen?
“We hebben veel vrijwilligers, dus zij hebben een heel belangrijke stem. Er is veel over gesproken. Iedereen wilde natuurlijk op de oude locatie blijven, maar we wisten al een tijdje dat deze locatie in het vizier was. Gaandeweg ging iedereen er ook wel de voordelen van inzien. We kunnen nu bijvoorbeeld een dak boven de rijbaan maken en in Diemen groeien de bomen makkelijker, waardoor we op de nieuwe plek een speelbos kunnen bouwen. Op IJburg zou bovendien iedere alternatieve locatie tijdelijk zijn, nu hebben we in Diemen een zekere toekomst.”

Er rijden bij jullie veel kinderen uit gezinnen die zonder stadspas of subsidie hun kind niet op paardrijden zouden kunnen doen. Maakt het nog uit dat het nu een Diemense boerderij wordt?
“Nee. Ook al gaan we net over de stadsgrens heen, dat betekent niet dat we minder Amsterdams worden.”