De stoep voor de deur van Albert Heijn op IJburg is een natuurlijke verzamelplaats voor straatmuzikanten, krantenverkopers en rondhangende personen. Dit is geen toeval want de arcade, gevormd door een overhangend gebouwdeel, geeft een gevoel van beschutting en ligt goed op de zon.
De gemiddelde bewoner van de arcade en de gemiddelde passant zien in de eerste plaats de puien van de bekende winkelketens. Beseffen ze wel dat het gebouw boven hun hoofd van grote klasse is? Ik heb nooit iemand horen zeggen dat hij het winkelcentrum mooi vond. Bij nader inzien, ik heb nooit iemand horen zeggen dat hij een winkelcentrum mooi vond. Puien van supermarkten zijn niet mooi. Frietkramen en oliebollenkramen zijn niet mooi. Onbegonnen werk lijkt het wel. Toch zijn de ontwerpers vol overgave te werk gegaan om hier een mooi winkelcentrum van te maken.
Stedenbouwkundige Niek van Vugt heeft Blok 5 verdeeld in negen aparte blokken en deze door drie verschillende architecten laten uitwerken. Om de eenheid in het blok te bewaren is één baksteen uitgezocht, waarbij iedere architect kon variëren in formaat, metselverband en voeg. Toen ik Blok 5 voor het eerst zag herkende ik in het ontwerp van de gebouwdelen met de schuine daken direct de hand van studiegenoot Mikel van Gelderen (Zeinstra van Gelderen Architecten).
Een geweldig en gewaagd idee om tussen de platte daken van IJburg deze uitzondering te maken. Vanuit de richting van het Diemerpark gezien maken de schuine daken in combinatie met de overige hoogbouw langs de IJburglaan een uniek daklandschap. De kleur en textuur van de dakpannen komt dicht in de buurt van de baksteen. Daardoor werken gevel en dak als een massa. Het gevoel van massa wordt versterkt door de kleine diepgelegen ramen die met grote precisie in de gevel zijn gezet. Precisie is kenmerkend voor al het werk van deze architect. Precisie maakt het verschil tussen doorsnee architectuur en goede architectuur. Dit gebouw vind ik een 9 waard.
Reacties zijn welkom: jved@dorensarchitects.nl
Bekijk hier de cijfers van onder meer zelfbouw Amstelkwartier, Palviljoen Puur of Q-Factory.
Van Erven Dorens geeft een cijfer
Welke gebouwen geven kleur aan Oost? Architect en schrijver Jan van Erven Dorens beziet de stad met de blik van een kenner en velt zijn oordeel. Kijk maar.