Natuur

Bloemenzee langs sportpark Middenmeer

Enkele randen van sportpark Middenmeer en Voorland veranderen volgend jaar in een bloemenzee vol vlinders, bijen en hommels. Vrijwilligersorganisatie ‘Natuur, je beste buur’, die de randen van het sportpark onderhoudt, is door De Vlinderstichting uit honderdvijftig aanmeldingen uitgekozen voor een ‘Idylle’.

Een ‘Idylle’ houdt in dat er een grote hoeveelheid insectvriendelijke planten wordt geplaatst en zaden worden gezaaid. De planten zijn speciaal afgestemd op de samenstelling van de grond in het sportpark. Het project wordt gefinancierd met geld van de Postcode Loterij.

Het Idylle-gebied is zo’n 600 m2 groot en is gelegen aan de rand van een voetbalveld, langs de oever van een sloot. Els de Vos, oprichter van Natuur, je beste buur, verzorgde de aanvraag. “Ik hoorde erover op de radio bij Vroege Vogels. Mensen die een stuk grond onderhouden konden zich nomineren. Wij zijn het enige sportpark in Nederland dat door vrijwilligers wordt beheerd. En wij doen dat ook nog op een natuurvriendelijke manier. De Vlinderstichting was onder de indruk van ons werk.”

Natuur, je beste buur spant zich in om de biodiversiteit in het sportpark te vergroten. Zo zijn er ijsvogelwanden aangelegd, insectenhotels geplaatst, plas-dras-oevers gegraven, vogelhuisjes en vleermuizenkasten opgehangen en is er een hoek met eetbare paddenstoelen ingericht. Ook zijn takkenrillen geplaatst waar insecten, kleine zoogdieren en amfibieën van profiteren.

In het najaar worden de zaden ingezaaid, zodat de bloemenzee naar verwachting volgende lente ontstaat.

Meer artikelen over sportpark Voorland-Middenmeer