Zorg in Oost

Bewoners De Open Hof verhuisd naar West, Thuiszorg en activiteiten blijven gewoon in de buurt

Bewoners en medewerkers van De Open Hof zijn deze maand verhuisd naar Nieuw-West om plaats te maken voor de bouw van een nieuw verpleeghuis. Een ingrijpende operatie met veel voorbereiding. André Ruijter van ZGAO stuurde het verhuisteam aan: “Het is gelukkig allemaal goed gegaan.” De diensten van ZGAO zoals de thuiszorg en verpleegzorg thuis blijven gewoon actief in de buurt.

Daar komt ze uit De Open Hof gelopen, de mevrouw met de rollator wordt liefdevol begeleid door medewerkers van het Rode Kruis, die het vervoer zo comfortabel mogelijk organiseren. Achter in haar rollator steekt – toeval! – de vorige editie van de Brug. Al het vertrouwde gaat mee naar de nieuwe plek, beaamt André, projectleider van ZGAO die de nieuwbouw én de verhuizing begeleidt, een beetje lachend. “De bewoners die hier met elkaar eten en in de huiskamer zitten, wonen ook in Nieuw-West op dezelfde etage, en ook de vaste medewerkers verhuizen mee. Zo houden onze bewoners hun vertrouwde gezichten.”

Intussen wordt hij bestookt met vragen en rinkelt steeds opnieuw zijn telefoon, maar blijft hij de rust zelve, een handige eigenschap in wat André zelf ‘een enorme operatie’ noemt. “Het gaat gelukkig goed, de bewoners zijn in kleine groepjes verhuisd en dankzij de vrijwilligers van het Rode Kruis verloopt het vervoer op rolletjes. Het is natuurlijk even wennen, maar het komt goed. Veel familieleden helpen gelukkig mee met uitpakken en inrichten.” Het huis in Nieuw-West heeft ruime appartementen en een grote binnentuin. “Alles is er nieuw. De buurt is anders met de Sloterplas naast de deur. Sommige bewoners verheugen zich erg op de markt op het Sierplein. Als je er nu komt voel je: het is een warme plek.”

Niet echt weg
Het verpleeghuis met alle bewoners mag dan even weg zijn, ZGAO is dat beslist niet. “We blijven in de tussentijd gewoon actief in de wijk, daar verandert niks aan. De zorg die we hier bieden is heel divers, die gaat veel verder dan wonen.” Het Hoekhuis met alle activiteiten voor buurtbewoners blijft natuurlijk open, de wijkzorg blijft op hun post, de casemanagers dementie zijn er en de medewerkers van de dienst verpleegzorg thuis staan paraat.

Over ruim twee jaar is De Open Hof weer terug in Amsteldorp. Dan staat er een modern verpleeghuis voor mensen met dementie of lichamelijke beperkingen. Het gebouw krijgt een extra vleugel met woningen voor ouderen die zelfstandig wonen en gebruikmaken van verpleegzorg thuis. De nieuwe Open Hof is voorzien van alle comfort, een prachtige binnentuin – een hof – waar ook de buurt van harte welkom is.

www.zgao.nl

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 101